Pápa

2016.04.17. 15:03

Veszélyben a pápai evangélikus templom tetőszerkezete

Pápa - Hamarosan megkezdődhetnek a 230 esztendős pápai evangélikus templom tető- és tartószerkezetét érintő rekonstrukciós munkálatok.

Polgár Bettina

Polgárdi Sándor evangélikus esperestől megtudtuk, több forrásból is kaptak támogatást a helyreállítási célokra. – Megkaptuk az építési engedélyt, és az idei év elején már megvásároltuk a szükséges templomhéjazati rendszert, illetve a födémszerkezet diagnosztikája is elkészült. Azonban a felmerült problémákat többek között faanyagvédelmi, valamint statikai szempontból is meg kell vizsgálni, amennyiben pedig szükséges, újabb anyagi forrásokat kell hozzárendelnünk a meglévőkhöz. A fő célkitűzésünk ugyanis az, hogy időtálló, a következő száz év tekintetében is minőségi munka készüljön el – ismertette Polgárdi Sándor.

Svejkovszky Ferenc faanyagvédelmi szakértő, Mekota Ervin műszaki megbízott és Polgárdi Sándor esperes (balról jobbra) a templom felújítása kapcsán felmerült kérdésekben egyeztettek (fotó: Vallner Bettina)

Az 1784 és 1786 között épült, mintegy 230 esztendős templom felújítása kapcsán kooperációs megbeszélést tartottak az érintett szakemberek – többek között műszaki és faanyagvédelmi szakértő, tervező és statikus – részvételével. Mekota Ervin, az egyházközség műszaki megbízottja a Naplónak nyilatkozva elmondta, elsősorban az előkészítési munkákban vett részt az épületdiagnosztika, valamint a műszaki tartalom tekintetében. Ennek során már kiderült, mik azok a feladatok, amiket számba kell venni a kivitelezésnél.

– A problémák egyik részét a tetőszerkezet állapota, másik részét pedig a főfalak süllyedése adja. A tetőszerkezet esetében a beázások miatt a szaruzatok, a kötőgerendák és a faszerkezetek is károsodtak. Ráadásul olyan szinten, hogy van, ahol már az épület tartószerkezetének teherbírását egyáltalán nem szabad figyelembe venni, annyira megroskadt. A másik gond, hogy a templom megsüllyedése nyomot hagyott a födémszerkezeten és a tartópilléreken, hiszen azok is kimozdultak a függőleges irányból. Ha nagyon ferde egy tartószerkezeti fal, akkor az előbb-utóbb el fog pilledni, ami az egész épület tartószerkezeti modelljét meg tudja változtatni – ismertette a felújítást szükségessé tevő okokat Mekota Ervin.

Mekota Ervin elmondta, a beázások miatt az épület faszerkezete több helyen is jelentősen károsodott (fotó: Vallner Bettina)

– Egy öreg épületre úgy kell gondolni, mint egy idős emberre. Ugyanúgy vannak öregkori megbetegedései, mint például az embereknél a csontritkulás, hiszen itt is jelentkeztek hibák a tartószerkezeti oldalon. Tehát vannak analógiák az ember és az épület közötti elvonatkozásban. Ha ugyanezt az analógiát továbbvisszük, akkor először röntgenezünk és utána gipszelünk. Elsőként megvizsgáljuk, mi a probléma, és csak ezután tudunk adekvát válaszokat adni a terápia során – fogalmazott a műszaki szakember. Mint mondta, a szakmai kérdéseket érintő megbeszélésen a résztvevő felek együttesen végiggondolták, milyen lépésekben lehet a további diagnosztikai vizsgálatokat elvégezni, valamint mi szükséges a kivitelezés során ahhoz, hogy korrekten végig tudjanak menni a hibákon és egy megújult templomot adhassanak vissza az egyházközségnek.

Polgárdi Sándor hozzáfűzte, a helyi és környékbeli evangélikusok nagy számban kötődnek a 230 esztendős pápai templomhoz, amely a vasárnapi istentiszteletek fontos helyszíne, valamint lelki otthont ad a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolának, emellett pedig közösségi alkalmak helyszínéül is szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!