Pápa

2016.02.25. 21:19

Emberiség elleni bűn

Pápa - A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem - Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író szavait idézve így fogalmazott Unger Tamás alpolgármester a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott városi megemlékezésen.

Polgár Tibor

A Sulyok Dezső-szobornál kezdődő rendezvényt a Himnusz dallamai, majd pedig a pápai nyugdíjas-egyesület kötelékébe tartozó Wölfinger Géza szavalata vezette fel. Unger Tamás beszédében kijelentette, a korábban elképzelhetetlen emberi szenvedéseket hozó XX. század egyik legvéresebb és legsötétebb fejezete a kommunizmus. Mint mondta, történészek szerint 1919 óta 1,6 millió magyart érintett közvetlenül vagy közvetve a kommunista diktatúrák véres terrorja.

Unger Tamás beszédet mond a Sulyok Dezső-szobornál

- Ha össze kellene foglalnunk, miért is volt egy eleve életszerűtlen, valóságtól elrugaszkodott ideológia a XX. század diktatórikus kommunizmusa, három tulajdonságát mindenképpen meg kell említenünk. A kommunizmus elvetette a magántulajdon elvét, a magántulajdonon alapuló társadalmat. Akár erőszak árán is. Ez volt talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, amiből egy sor emberiség elleni bűne következett. A második fontos tulajdonsága, hogy nemcsak elmélet volt, hanem egy erőszakos, cselekvésre buzdító akcióprogram is. Nemcsak hirdette az évezredes írott és íratlan emberi együttélési szabályokon, szellemi értékeken és erkölcsi normákon alapuló hagyományos világ megszűnését, de szükségesnek tartotta annak felszámolását is. Ebből a szempontból nem tűrt meg semmilyen kételyt - mutatott rá a szónok.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartott városi megemlékezés koszorúzással és mécsesgyújtással ért véget a Márton István utcában található Katona István-emléktáblánál

Pápa alpolgármestere a főhajtáson kifejtette, a kommunizmus harmadik fő tulajdonsága, hogy a történelmet, az emberi közösségek viszonyát - végtelenül leegyszerűsítve - folyamatos harc formájában látta és láttatta. Tudományos megfogalmazással ezt nevezték osztályharcnak, amely az emberi kapcsolatok helyébe a gyanakvást, a mindig lesben ál-lást, az irigykedést és a képmutatást, de mindenekelőtt a gyűlöletet ültette. Unger Tamás megjegyezte, más országokhoz hasonlóan hazánkban sem sikerült mindeddig megnyugtatóan feldolgozni és lezárni a kommunizmus korszakát. - A bűnösök és az együttműködők körének teljes feltárása, illetve felelősségre vonása napjainkig várat magára - figyelmeztetett a városvezető.

Az emlékbeszéd után a jelenlévők elhelyezték a tiszteletadás és a kegyelet koszorúit, virágait, mécseseit Sulyok Dezső szobránál, majd a Márton István utcában található Katona István-emléktáblához vonultak, ahol ugyancsak koszorúztak, valamint mécseseket gyújtottak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!