Pápa

2015.02.15. 16:55

Böllérek viadala és disznótoros lakoma a pápai piactéren

Hurka, kolbász, pecsenye, toros káposzta, cigányka – ilyen, hibátlan minőségben elkészített ínycsiklandó finomságokat kínáltak a magyar disznóhús-feldolgozó ipar jeles képviselői a pápai piactérre kilátogatóknak.

Polgár Tibor

A II. Pápai Böjtelő elnevezésű különleges gasztronómia rendezvény idén is nagy sikert aratott, aminek során az érdeklődők a finomabbnál finomabb falatok jóízű elfogyasztása mellett bepillantást nyerhettek az egyes ételek elkészítésének fortélyaiba, a sertéshús-feldolgozás munkafolyamataiba. Az országban egyedülálló programon hazánk meghatározó húsfeldolgozó cégei képviseltették magukat, melyek csapatainak két-két félsertésből dolgozva versenyfeladatként hurkát, kolbászt és pecsenyét kellett készíteniük, de ezenkívül számos speciális, illetve hagyományos disznótoros étellel is megörvendeztették a konyhaművészet ínyenceit.

Fotó: Polgár Tibor

A régi disznótorok hangulatának felidézésére és a sertéshús-fogyasztás népszerűsítésére tavaly életre hívott Pápai Böjtelő ezúttal is maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A kiváló hangulat megteremtésében a rendezvény házigazdája, Szőke András színész, filmrendező közvetlen stílusával oroszlánrészt vállalt, a népszerű humorista élvezetesen, vidáman mesélt az egyes munkafolyamatokról, miközben a közönség számára figyelemfelkeltő módon ajánlotta a résztvevő hat csapat által készített finomságokat. Szőke András úgy fogalmazott, a szívvel-lélekkel készített ételek örömet szereznek készítőjüknek, illetve elfogyasztójuknak egyaránt, és ugyan a rendezvény végén a szakmai zsűri is ítéletet mond a csapatok teljesítményéről, egy ilyen rendezvényen az együttlét sokkal fontosabb az eredménynél.

Végül a II. Pápai Böjtelőn a legízletesebb sütőkolbászért járó díjat a helyi színeket képviselő Böllér Kft. vehette át, a legfinomabb hurkát a Babati és Társa Kft. készítette, míg a legjobb pecsenye a Pick Szeged csapatának nevéhez fűződött. A közönségdíjat a Pápai Hús 1913 Kft. kapta, a zsűri különdíjában a Gyulahús Kft. csapata részesült, a fődíjat pedig idén a Kométa 99 Zrt. vihette haza a zsűri döntése alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!