Pápa

2014.10.02. 19:02

Népi tájházat avattak

Újabb tájházzal gyarapodott Veszprém megye: Marcalgergelyiben Illés Ferenc zirci nyugalmazott múzeum-igazgató szülőháza kapott új funkciót.

Polgár Tibor

Az ünnepséget a katolikus temető felújított keresztjének felszentelése vezette fel, majd kezdetét vette a tájházavató a Hársfa utcában. A helyi iskolások műsora után a szép számban megjelenteket Léránt Károlyné, Marcalgergelyi polgármestere köszöntötte.

Dr. Hudi József, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület alelnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárnak vezetője avatóbeszédében az alkalom jelentőségét méltatta. Mint mondta, az Illés Ferenc által a helyi önkormányzatnak ajándékozott telek és az 1929-ben arra épített, eredeti berendezését megőrző ház a népi kultúra értékeinek hordozója, amely szerves része a falu identitásának. Hozzáfűzte, a kétszobás parasztház egykor kalákában, közösségi összefogással épült, és a tájház is közös akarattal telhet meg élettel.

Az avatóbeszéd után Illés Ferencet díszpolgári címmel tüntették ki. A tájházat Árus Kovács Gábor nemesszalóki katolikus és Weltler Gábor malomsoki evangélikus lelkész szentelte fel.

Az ünnepség kulturális műsorral folytatódott, melyen Greznár Zoltán és népi zenekara szórakoztatta a közönséget, majd Palotás Ágnes és Turpinszky Béla nagysikerű operettműsora fokozta a hangulatot. A pápai Black Bunny Rock and Roll Club lendületes táncai után a helyi Fantázia Együttes dalai következtek.

A rendezvényt tábortűz és szalonnasütés, beszélgetés zárta. Marcalgergelyi önkormányzata a jövőben is változatos kulturális rendezvényekkel szeretné színesíteni a tájház programjait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!