Pápa

2013.04.10. 14:59

Állatbarátok csatlakozását várják

Ideiglenes befogadókat szeretne bevonni az állatmentésbe a Pápai Humán Állatvédő Egyesület. A non-profit szervezet olyan állatbarátok jelentkezését várja, akik gondjukat viselik egy-egy kóbor kutyának, míg az új gazdira nem talál.

Polgár Tibor

A maroknyi, ám roppant lelkes önkéntessel dolgozó civil egyesület lehetőségei erősen korlátozottak. Az utóbbi időben ugyan számos fejlesztést végrehajtottak a telephelyükön és annak további bővítését is tervezik, de még így sem tudnak ott 6-7 kutyánál többnek helyet biztosítani. A telephelyre kizárólag az utcáról befogott gazdátlan jószágokat viszik, az egyes gazdáknál feleslegessé vált kutyákat viszont nem tudják azonnal elszállítani. Ezeknek az ebeknek elsősorban az internet, illetve a széleskörű állatvédelmi kapcsolataik segítségével keresnek új otthont. Az egyesület munkáját már segíti néhány ideiglenes befogadó is, ezzel kapcsolatban pedig csak pozitív tapasztalataik vannak a pápai állatvédőknek.

- Éppen ezért további ideiglenes befogadók csatlakozását várjuk. Olyan állatbarátokat keresünk, akik átmenetileg szívesen gondját viselik egy vagy több kutyusnak. Kortól függetlenül bárki jelentkezhet a feladatra, egyedül az a fontos, hogy az ideiglenes befogadó szeresse a kutyákat és megfelelően gondozza, nevelje a rá bízott állatot. Az eb állatorvosi költségeit minden esetben egyesületünk állja, és igény esetén akár az élelmezésben is segíteni tudunk - mondta el Gáspár Enikő, a Pápai Humán Állatvédő Egyesület társelnöke, aki jelenleg saját maga is nyolc kutyát gondoz az otthonában.

Gáspár Enikő jelenleg nyolc kutyát nevel saját otthonában. Tapasztalatai szerint a kutyák ideiglenes befogadása jól bevált módszernek számít az állatvédők körében (Fotó: Polgár Tibor)

Az állatvédő hangsúlyozta, az állatok átmeneti befogadása ugyanolyan felelős döntés, mint egy örökbefogadás, mivel egészen addig kell gondját viselni a kutyának, amíg az végleges gazdára nem talál. Ez eltarthat két hétig, vagy akár több hónapig is. Ugyanakkor az ideiglenes gazdi sokat tud segíteni például a kutya emberhez szoktatásában, szocializálásában, és persze az állat is sokkal jobban érzi magát az ember mellett, ráadásul nem kell egy szűk kennelbe zárva tartózkodnia a nap túlnyomó részében.

- Véleményem és tapasztalataim szerint ez egy remek lehetőség, jól bevált módszer az időseknek az állattartásra, de persze a fiatalok is belekóstolhatnak a kutyanevelésbe. Ennek csak előnyei vannak. Több nagy állatvédő szervezet szinte csak ideiglenes befogadókkal dolgozik - mutatott rá Gáspár Enikő. Hozzáfűzte, emellett a Pápai Humán Állatvédő Egyesület szívesen fogad bármiféle segítséget, ami a mindennapi munkájukat segíti. A 2005-ben alakult szervezet szeretné, ha további tettrekész állatbarátokkal tudná bővíteni a tagságát. A tagok társadalmi munkában dolgoznak, a feladataik közé tartozik az állatok befogása, ellátása, állatorvoshoz való szállítása, továbbá a telepükön való munka. A telephelyen a kennelek tisztántartása mellett a kutyákkal is foglalkozni kell - az egyesület pedig ezekre a feladatokra is vár állatbarát jelentkezőket. Az érdeklődők a Pápai Humán Állatvédő Egyesület honlapján további információkat kaphatnak, illetve a kapcsolatot is itt vehetik fel a vezetőséggel.

 

A kóbor kutyákat a befogásuk után dr. Lázár Attilához, a civil szervezet állatorvosához szállítja a Pápai Humán Állatvédő Egyesület. Itt az eb általános kivizsgáláson esik át, majd megkapja a kötelező és az egyéb oltásokat, valamint az azonosító chipjét. Végül nemtől függetlenül minden kutyát ivartalanítanak, ezután pedig elkezdődik a gazdikeresés. 2012-ben 64 kutya került új gazdához a Pápai Humán Állatvédő Egyesületnek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!