Pápa

2013.04.23. 14:40

Állandó kísérőjük a borverseny

A hétvégén tartották meg a tizenhetedik Pápai Agrárexpót, melynek már tizenhatodszor kísérő rendezvénye a Veszprém megyei palackos borok versenye. A díjakat is itt osztották ki.

Varga Ibolya

A Veszprém Megyei Agrárkamara Badacsonyban a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében szervezi meg hagyományosan a versenyt. A kutatóintézet a régió legrangosabb szakmai műhelye a Balatoni és a Közép-dunántúli régióban is.

A versenyre a Veszprém megyében termelt szőlőből készült borok, illetve a Veszprém megyében lévő borászati üzemekben készült pezsgők és habzóborok nevezhettek be. A négy történelmi borvidékről elsősorban az előző év borait mutatták be a borászok, mintegy százötven bor- és öt habzó bormintát neveztek be.

 

A pápai szakvásáron a Somló borainak standjánál Ferenc Vilmos és felesége kóstol épp Bogdán Józseffel, a hegyközség elnökével (Fotó: Gáspár Gábor)

A verseny rangját jellemzi, hogy a zsűri elnöke eddig minden évben dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékének tanszékvezető professzora, ő irányítja a neves szakemberekből álló zsűriket. Idén hat zsűri elemezte a borokat. A borversenyen öt bor nagyaranyérmes minősítést ért el.

Az ezekért járó okleveleket, valamint a különféle szakmai szervezetek által alapított díjakat a szakvásár megnyitó ünnepségén adták át. A badacsonyi Borbély Családi Pincészet 2009-es évjáratú olaszrizling jégbora, a Varga Pincészet Kft. 2010-es szürkebarát, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2012-es olaszrizling, a szentantalfai Cse-Ki Bor Pince 2012-es olaszrizling és a somlói Tornai Pincészet 2011-es Zeusz bora kapott a nagy aranyat.

További tizenhét bor érdemelt arany-, nyolcvankettő ezüst-, negyvennyolc pedig bronzérmes minősítést. Ezeket a díjakat még a nyitónapon adták át. Az említetteken kívül arany minősítést kapott a füredi szakiskola, a Csali Szőlőbirtok, a Palóznaki Péter Pince, az Aligai Horvát Szőlészet, Ódor József, a Salánki Családi Borpince, a Feind Borhúz, a Hudák Bt. és a Bogdán Birtok pincészete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!