Otthon

2016.09.20. 19:15

Veszélyes állat befogása - A hatóság vagy specialista segítségét kérhetjük

Őshonos vagy vadon élő állat befogásában a hatóság segít, egzotikus vagy veszélyes állatot csak specialista ártalmatlanít.

Marton Attila

A vadászható fajok, például róka, őz vagy vaddisznó esetében a területileg illetékes vadgazdálkodónak kell jelezni a problémát. Amennyiben védett állatról van szó, a nemzetipark-igazgatóság jár el, mondta Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) szakmai igazgatóhelyettese.

Az erdei sikló akár egy-másfél méteresre is megnőhet, de az emberekre veszélytelen a hüllő
Fotó: Viola Katalin

Hozzátette, ha valamilyen egzotikus állattal találkozunk, érdemes specialistát segítségül hívni. A témában megkerestük a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, válaszukban azt írták, nem szerepel a tevékenységi körükben az állatok keltette veszély elhárítása, vagyis egzotikus állat befogására alkalmas szakember felkutatása nehézségekbe ütközhet.

Petróczi Imre arról is beszélt, rendszeresen érkeznek hozzájuk lakossági bejelentések, elsősorban erdei siklóról és denevérről. Ilyenkor a szervezet munkatársa avatkozik be, mert a védett fajok természetvédelmi kezelője a nemzetipark-igazgatóság, illetve az ezekkel kapcsolatos tevékenységek engedélyhez kötöttek. A szakember azt is elmondta, Veszprém megyében nem fordul elő vadon olyan állat, amely komoly veszélyt jelentene az emberre.

Ez alól azért kivételt képezhetnek a nagyvadfajok bizonyos időszakokban (például párzás és utódnevelés). Magyarországon ugyan él néhány viperaféle, de a megyében nem azonosították ezek egyedeit. Bár az erdei sikló egyes egyedei akár egy-másfél méteresre is megnőhetnek, de a javarészt erdőben, szőlőkben előforduló hüllőféle az emberre veszélytelen, nem kell tartani tőle.

Az utóbbi években a vakcinázás hatására a veszettség szinte teljesen eltűnt a vadon élő állatoknál. Amennyiben mégis vadállattal vagy veszélyes állattal kapcsolatos gond merülne fel és egyedül nem tudjuk vagy merjük megoldani, akkor kérjünk segítséget szakembertől, tanácsolta Petróczi Imre.

 

Címkék#tanács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!