Otthon

2016.01.18. 12:14

Újrahasznosított raklap bútorok

A raklapok kreatív újrahasznosításával teljesen egyedi, ízléses bútorokat is készíthetünk. Ha merünk kísérletezni, és van egy kis szabadidőnk, akkor kis kreativitással saját ökobútort tervezhetünk a hálóba, a nappaliba, a kertbe - vagy ahova csak akarunk.

Kekk Sára

A raklap bútor nagy divat mostanában. Népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy olcsó és rendkívül könnyen variálható alapanyagból készül. Ráadásul párnákkal, színes pléddel, huzattal ellátott szivaccsal gyorsan beilleszthető bármilyen irodai vagy otthoni környezetbe. Kültérre ugyancsak kiváló, az erkélyektől elkezdve a teraszokig, kertekig mindenhol hasznát vehetjük egy-két használt és felújított raklapnak. Kis ráfordítással és képzelőerővel nagyon ötletes kerti virágtartókat, padokat, asztalokat, ülőalkalmatosságot vagy egész garnitúrát is készíthetünk magunknak.

A raklapok mérete változatos, de a 120 x 80, 120 x 100 és a 80 x 60 centiméteres mérettel lehet a leggyakrabban találkozni. Teherbírásuk 600 és 1500 kilogramm között mozog, ami függ a keresztlécek számától és a raklap méretétől. A raklapok jellemzően fenyőfából, nyírfából készülnek. Ennek az egyszerű alapanyagnak az ára elég változatos, hiszen az új raklapok darabjáért akár 2500 forintot is elkérhetnek. Viszont, ha nem raklapok forgalmazásával foglalkozó cégnél vásárolunk, akkor lényegesen olcsóbban is beszerezhető készülő bútoraink alapanyaga. Sőt, tüzépeken és építkezéseknél, esetleg nagyobb kereskedőknél is célszerű érdeklődni, hiszen lehet, hogy fillérekért odaadják, és örülnek, hogy van, aki elviszi őket.



Különféle célokra számos különböző raklapot készítenek, amelyek egyedi jellegzetességűek, így sokféle bútor könnyen elkészíthető a megfelelően kiválasztott méretből és fajtából.

A különböző kreatív oldalak és szaklapok bútorok készítésére általában az 5-7 vagy több deszkával fedett raklapokat szokták ajánlani, mert olcsóságuk ellenére jelentős faanyagot tartalmaznak, és szennyeződésmentes felületüket könnyű csiszolni, illetve különböző festékekkel, lakkokkal bevonni.

Kezdésként minden esetben érdemes lecsiszolni a raklapot, hogy a szálkásabb részek később ne okozzanak sérülést, illetve így a festés is egyszerűbbé válik. 

A csiszolás után mindenképpen kenjük le favédő anyaggal, lazúrfestékkel a raklapot, főleg, ha kerti bútort készítünk, hiszen a szabadban használt faanyag szélsőséges időjárási viszonyoknak van kitéve. Érdemes a favédő anyag felvitele, illetve a csiszolás előtt szétszedni a raklapot, így egyszerűbb dolgunk lesz vele, könnyebb minden részletét átkenni. 

A feleslegessé vált raklapoknak is hasznukat vehetjük még. Raklapból kis ügyességgel remek bútorokat, például padot készíthetünk 
Fotó: Kekk Sára


A védőanyag száradása után természetesen következhet a festés, majd a különféle munkadarabokat csak ezt követően célszerű a végső formájukra összeszerelni, amihez a szegek helyett a süllyesztett fejű facsavarok alkalmasabb kötőelemek.

Összeszerelés után rakhatunk bútoraink aljára görgőket, így mozgatásuk is egyszerűbbé válik.

Dohányzóasztal készítése esetén akár üveglapot is erősíthetünk bútorunk tetejére, de kisebb fadobozokból az asztalhoz illő fiókokat ugyancsak barkácsolhatunk.

A raklap bútorok számtalan lehetőségének csak a képzeletünk, ízlésünk igényünk szabhat határt.

Egyikből ez, másikból az készülhet

Azt, hogy melyik típusú raklap az ideális a kiválasztott bútor elkészítéséhez, mindig a készülő alkotás jellege alapján célszerű kiválasztani. Egy egyszerű íróasztalhoz például a tömör fedőlapú raklapok a legmegfelelőbbek, amelyeknek deszkái között nincsenek rések. A csúszótalpas raklapokból pedig akár komplett kerti garnitúra is viszonylag gyorsan elkészíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!