Otthon

2015.07.27. 09:12

Történetek gobelinben - Erdélyiné Békei Olga életének mindig része volt az alkotás

Porva - Portrék, életképek, tájképek, szőve, varrva, festve, fonallal vagy olajjal készítve Erdélyiné Békei Olga gobelin kép festő munkái nem csupán műalkotások, számos kép mögött egy személyes történet, sors áll.

Kutasi Zsófia

A sztorikból szinte nem fogy ki Erdélyiné Békei Olga és férje Erdélyi Géza, miközben mesélik egy-egy gobelin kép készítésének előzményeit és körülményeit. Nem csoda, hiszen Erdélyiné több évtizede hódol ennek a művészetnek, mint mondja, soha nem unta meg. Az alkotás, rajzolás, festés mindig része volt az életének, így ha éppen nem gobelint fest, akkor olajképet készít, vagy rajzol.

Művészeti pályára készült, divattervező szeretett volna lenni. Szülővárosában Baján képzőművészeti körbe is járt. Azonban a sors úgy hozta, hogy vízügyi szakember lett, majd 1978-ban Zircen építésvezetőként kapott állást. Akkor költöztek Porvára férjével. Két évre rá azonban munkát váltott és 1980-tól a budapesti gobelin szövetkezetnél kapott munkát, bedolgozó lett. Édesanyja szintén a szövetkezetnek dolgozott.

- Egyszer megláttam, hogy az anyu mit csinál és azt mondtam, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni - emlékszik vissza. Egyből a mélyvízbe került, azonban tehetségének és kézügyességének köszönhetően autodidaktaként hamar elsajátította a gobelin festés fogásait, ha kellett, a kollégáktól is tanácsot kért. Akkor nagyüzemben kellett gyártani a képeket, Erdélyiné havonta átlagosan ötven-hatvan nagyobb méretű képet készített. Azonban számos privát megbízása is volt, emellett magának kedvtelésből is festett. Ezekben a munkákban kiteljesedhetett és tökéletesíthette a technikáját. Kedvencei az olasz mesterek, életképeket, portrékat, drapériákat fest a legszívesebben. A gobelin festés nagy odafigyelést, pontosságot és precizitást igényel, előfordul, hogy egy kép hetekig készül. Azonban a kézzel készült darabok a géppel gyártott termékekhez képest sokkal magasabb minőséget képviselnek. A gobelinek piaca felhígult ilyen szempontból és sok a külföldön gyártott termék.

- Az a legszebb ebben a munkában, amikor pozitív visszajelzést kapok. Ha valaki kitesz egy képet az otthonában és azt mondja, hogy azt majd az unokái fogják megörökölni, nagyon jó érzéssel tölt el vallja Erdélyiné Békei Olga Fotó: Kutasi Zsófia

Erdélyiné azonban a hagyományos technika híve. Készített már fotó alapján tájképet, bibliai jelenetet, de volt, hogy egy család összes tagjáról festett portrét. Egyszer egy idős házaspár fordult Erdélyinéhez, azzal a kéréssel, hogy készítse el az esküvői képüket, mert a jeles eseményről annak idején nem készült fotó. De volt, hogy egy elhunyt férjről olyannyira élethű képet festett, hogy akik ismerték az elhunytat, meghatódtak az alkotás láttán. Sőt, arról számoltak be, hogy a képen az alak tekintete követi az azt nézőt. Az Erdélyi házaspár is sokszor meghatódott, amikor a gobelinekkel örömet okoztak egy családnak vagy családtagnak.

- Az a legszebb ebben a munkában, amikor pozitív visszajelzést kapok és másoknak is tetszenek a munkáim. Ha valaki kitesz egy képet az otthonában és azt mondja, hogy azt majd az unokái fogják megörökölni, nagyon jó érzéssel tölt el - vallja Erdélyiné Békei Olga.

A férje szintén nagy rajongója; Erdélyi Géza kívülről ismeri neje munkáit és szeretetteljes törődéssel, figyelemmel támogatja felesége alkotói tevékenységét. Szeretem a munkáit mondja meghatódva.

Erdélyiné a szövetkezet 2000 évi átalakulása óta vállalkozóként dolgozott, ma már hobbiból fest. Megrendelései az ország szinte minden pontjáról érkeztek, több alkalommal előfordult, hogy egy házban saját alkotását látta meg a falon. Több műve kiállításokon szerepelt és versenyeken első helyezést is kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!