Otthon

2017.03.27. 10:55

Nagytakarítás könnyen, egyszerűen

Tapolca - A tavaszi nagytakarítás az élet velejárója, ám egyben nyűg is a háziasszonynak. Egy rutinos nőnek nem jelenthet gondot az egész ház kitakarítása, de egy-két praktika neki is jól jöhet. Aki pedig most kezdte vagy kezdi meg önálló életét, annak különösen nagy segítségére lehetnek az alábbi praktikák.

Smidhoffer Eszter

A legegyszerűbb tisztító,- fehérítő szereket otthon, házon belül el tudjuk készíteni. Citrom szinte minden háztartásban van, ami fertőtlenítő, fehérítő hatással bír, nem utolsó sorban szagtalanít. A citromhoz hasonlóan alkalmazható az ecet és a szódabikarbóna is tisztításhoz. Fontos, hogy tőlünk telhetően törekedjünk a környezetbarát eszközök, szerek használatára és kerüljük a bolti tisztítószereket, amik tele vannak vegyi anyagokkal.

Érdemes azzal a helyiséggel kezdeni a takarítást, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Időhiány esetén praktikus, ha a nappali és a szoba takarításával indítunk. A szobákat és a nappalit tudjuk a legrövidebb idő alatt rendbe tenni. Porszívózásnál, ha egy kis szódaport szórunk a szőnyegre, akkor szebb, tisztább felületet kapunk. Az ablakpucolással is hamar megvagyunk, hogyha gyors körkörös mozdulatokkal tisztítjuk az üveget. Dédanyáink előszeretettel használtak krumpli héjat az ablaktisztításhoz.

Fél liter vízbe egy órán át áztatták a megtisztított burgonya héját, majd ennek levével bántak el a makacs szennyeződésekkel. Ablaktisztító főzetet csalánból is lehet készíteni, hasonló módszerrel, ekkor egy evőkanál ecetet is lehet hozzáönteni. Emellett a portörlés is egyszerűbbé válik citromos vagy ecetes rongy használatával. Takarítás szempontjából a fürdőszoba a legidőigényesebb. A fürdő sztárja pedig a fentebb említett citrom és szódabikarbóna.

E kettő igazi klasszikus, azoknak, akik előnyben részesítik a vegyszermentes, olcsó, de mégis hatékony eszközöket. A szódabikarbóna és a citrom elegye szinte minden szennyeződés ellen hatékony, különösen hasznos a vízkő ellen. A citrom önmagában is csodaszer, fertőtlenít, tisztít, még fehérít is, emellett pedig a szúrós szag helyett finom illatot is hagy maga után. A konyha a másik helyiség, aminek macerásabb a tisztítása.

Az itt lévő zsíros, poros lerakódásoktól különösen nehéz megszabadulni. Például a tűzhelyre száradt ételmaradványokat az erős súrolószerek mellett az ecet és szódabikarbóna egyvelegével tudjuk könnyen eltüntetni. A másik lerakódásokkal teli hely a mikró belseje. Citromos vagy ecetes vizet melegítsünk a mikróban, majd így a gőztől felengedő ételmaradékot könnyen ki tudjuk törölni.

Ám a lakásban nem csak ezekkel a szennyeződésekkel találkozhatunk, hanem ott van még a nagy mumus, a penész is. A penész a ház bármely pontján felütheti a fejét, így alaposnak kell lenni. Belélegezve az egész családot megbetegítheti, de szerencsére létezik természetes ellenszer az elpusztítására. A teafaolajból elég néhány csepp a szórófejes flakonba, amit vízzel felöntve bátran alkalmazhatunk a penészgomba ellen. Baktériumölő tulajdonságának köszönhetően a lefolyóba csöpögtetve megszünteti a csatornaszagot is.

A legkényesebb anyag pedig a függöny, amit évente legalább egyszer ki kell mosni. Mosás után csak rázzuk ki és akasszuk vissza a helyére, így szépen kisimul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!