Otthon

2017.02.20. 14:40

Szobanövények, akár kezdőknek is

A növényeinket a lakás azon részein érdemes tartani, melyek a leginkább megközelítik a természetes élőhelyi viszonyokat - hangsúlyozta Györkös György hobbikertész, aki több mint negyven év tapasztalatot tudhat maga mögött a növénygondozás terén.

Polgár Bettina

A szakember kiemelte, a színpompás broméliák kifejezetten a modern lakáskörülmények növényei, kezelésük egyszerű, mert nem túlzottan fényigényesek, a vizet pedig elegendő a leveleik közé önteni.

- A klasszikusan könnyen tartható növények közé tartoznak a fikuszfélék is. A kislevelű fikuszok tarka és zöld változata egyaránt nagyon kedvelt. A flamingóvirág szintén nem igényel átlagon felüli odafigyelést, azonban ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl, valamint tartsuk szem előtt a magasabb fényigényét. Amennyiben egy déli fekvésű ablakban, illetve az ablak közelében tartjuk, akkor nagyon szépen lehet nevelni, fehér és narancsszínű virágai pedig igazán mutatósak - magyarázta a tapasztalt növénybarát.

Györkös György hobbikertész szerint egyszerű a gondozása a kaktuszoknak és a broméliáknak is
Fotó: Vallner Bettina

Mint mondta, a dracénák szintén könnyen tarthatóak, és majdnem minden virágboltban kaphatók.

- Ügyeljünk arra, hogy az olyan sivatagi, félsivatagi származású növényeket, mint a dracénák vagy a jukkák, mindig kevesebbet öntözzük. A dracénák közepes fényigényűek, ellentétben mondjuk a zamiával, ami a nagyon sötét, szinte mélyárnyékos részek növénye - ismertette a szakember. A hobbikertész rámutatott továbbá arra a tényre, hogy manapság szállítási és neveléstechnikai okokból majdnem minden beltéri növényt kókuszrostba ültetnek.

- A kókuszrostban könnyen gyökeresedik a növény, és az ebbe belekevert hat, illetve kilenc hónapos lebomlású tápgolyók révén nincs gond a tápoldatozásukra sem. Éppen csak az öntözésre kell ügyelni.

A tápgolyók tartalmazzák a növények számára szükséges foszfort, káliumot, nitrogént és a nyomelemeket, ami megkönnyíti a nevelésüket - fejtette ki Györkös György.

A hobbikertész elmondta, hogy a mai építéstechnika hozama, hogy az úgynevezett fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott házakban húsz százalékkal magasabb a páratartalom, ami kifejezetten kedvez a szobai tartásra is alkalmas növényeknek.

- Az emberek gyakran érdekesen gondolkodnak a növényekről, melyekre sokszor úgy tekintenek, akár a lakás berendezési tárgyaira. A növényeinket a lakás azon részein érdemes tartani, amelyek leginkább megközelítik a természetes élőhelyi viszonyokat. Ez a hely nem a szekrény vagy a televízió tetején van, hanem valahol az ablak közelében.

A növények már amúgy is meg vannak erőszakolva azzal, hogy beleültették őket a cserépbe. Amennyiben ehhez rossz fényviszony és páratartalom, illetve nem megfelelő öntözés társul, akkor elpusztulnak - zárta gondolatait Györkös György.

Györkös György hobbikertész szerint nagyon népszerű növény hazánkban még mindig a szanzavéra, mely sok vizet képes elraktározni. Ennek köszönhetően még azt sem sínyli meg, ha a család hosszabb időre üdülni megy, és nem foglalkoznak vele. A legkevesebb gondozást egyértelműen a kaktuszok igénylik. Tartásuk, gondozásuk nem bonyolult, leginkább a túlöntözéstől kell védenünk őket, kezünket pedig a tövisektől.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!