Otthon

2016.06.27. 15:15

Szerencsések patakparti birtoka - Legszebb kertek Veszprém megyében (3.rész)

Bánd - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Schlacker Károly és családja kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

Erre a kertre valójában a birtok szó illik, emiatt nevezhetjük kakukkfiókának a versenyben. Meg amiatt, hogy egy fantasztikusan jó adottságú területen helyezkedik el, amivel, valljuk be, nem lehet felvenni a versenyt. A több mint négyezer négyzetméternyi terület láttán inkább gondolna a szemlélő érintetlen természetre, közparkra, Séd-völgyi idillre. De hiszen helyben vagyunk, itt folyik a Séd, keretet adva a látványnak, és megmozgatva a természet rajongóinak fantáziáját. Ez történt nagyjából huszonöt évvel ezelőtt, amikor a mai házigazda, Schlacker Károly beleszeretett a látványba. A terület akkor még nem ilyen volt, de ő már belelátta mindazt, amit ki lehet hozni belőle.

Schlacker Károly sokszor a szabadságát is feláldozza, csak hogy rendben legyen a kert és a patakmeder, de nem bánja (Fotó: Penovác Károly)

- Alakítgattuk, építkeztünk, az egykori káposztás, gyümölcsös már valóban a múlté. Igaz, utóbbiból megmaradt néhány fa, másokat pedig mi telepítettünk, de leginkább a pihenésé a kert - mondja a házigazda, aki számára csak első pillantásra jelenti a pihenést a kert. Azért a kikapcsolódás nem túlzás, hiszen napi szellemi munkája után a szintén napi fizikai valóban az. Szakértő nélkül, spontán alakították a területet, igaz, Károly mezőgazdász végzettségű, van rálátása az ilyesmire. Azonban tiszteletben tartotta azokat a kereteket, amelyeket a természet szabott. Mára elégedett a munkával, bár, mint mondja, nincs olyan, aminél jobb ne lenne. De amit lehetett, azt kihozták a telekből. Van itt nyílt tér, erdős rész, pihenősarok, és a ház környéke is szépen kialakult. Mindennapi feladatot ad tavasztól őszig, de télen sem tétlenkednek.

- Mindig van, ami lehullik, elszárad, kipusztul, túl nagyra nő. Túlnyomó részben a hazánkban honos fajokat telepítettük, és azon voltunk, hogy a lehető legtermészetesebb legyen a környezetünk. Ha túl sok a munka, elosztom több napra, vagy szabadságot veszek ki. A veteményesre egyre kevesebb idő jut, leginkább a pihenésé a kert, gyakran fogadunk vendégeket - mondja Schlacker Károly, akit nem a sok pénzből megvalósítható ötletek vonzanak, inkább a természetesség. Nincsenek még terméskő burkolatok sem, a környezetbe simul a fa ágyásszegély, és nem tájidegen a kis fahíd sem. A házigazda keze munkája, ahogy ács és kőműves sem járt erre. Rengeteg a virág, bár a fényképezéskor éppen kevés nyílt csak.

A díszcserjék a szomszéddal közös ültetések, szemet gyönyörködtető soruk a kerítés szerepét tölti be - észrevétlenül. Egyben szelíd keretet ad a birtoknak. Itt nem ad okot vitára, ha fél méterre átlóg a szomszéd fájának ága, a tulajdonosok jóban vannak, megbeszélik, mit hova ültessenek, arra is ügyelve, hogy mindig virágozzon valamelyik cserje.

- Nem szeretem a kerítéseket, a villanyvezetékeket, ezért ilyesmiből csak annyi van, amennyi feltétlenül kell. Szerencsére a környezetünkben élők is hasonló módon gondolkodnak, talán nem véletlenül hívják sokan tréfásan Rózsavölgynek a település ezen részét a Rózsadomb után szabadon. Van rózsa is, persze, felfuttatjuk a házra, ahogy a vadszőlőt is. A lila-akác pedig már be is nőtte volna a falakat, ha nem tartanánk kordában - magyarázza Károly. Csak vallatásomra árulja el, hogy a települési virágosítási versenyt csont nélkül nyeri a porta, ezen nincs is mit csodálkozni. De mindennek ára van, amit csak az tud igazán, aki megfizeti - ez esetben sok energiával.

Nyilván mégsem cserélnének senkivel. Hiszen milyen jó a munka vagy a néptáncpróba után csobbanni egyet a hűs patakban. Aminek egy kis szakasza - némi túlzással - az ezért felelősséget érző család sajátja.

 

Áldás, de munkát is ad a vízfelület

A családnak nem kellett tavat ásnia, hogy vízfelület is legyen a kertben. A halak, sőt, a kacsák is maguktól érkeznek ide, és nem zavarja őket semmi, még horgászoktól sem kell tartaniuk. A hosszú patakmeder viszont sok feladatot ad, nagyobb áradások esetén nem kis munka a takarítás, az iszaposodás felszámolása. Az iszapot a házigazda, Károly a kertben hasznosítja, jó a veteményesben, de komplett dombot is kialakított már belőle.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!