Otthon

2016.07.04. 17:55

Ősszel is friss paradicsom

Egy ügyes trükkel elérhetjük, hogy akár októberben is szedhessünk friss paradicsomot.

Tóth B. Zsuzsa

A most növekvő paradicsombokrok oldalhajtásait egyébként is tanácsos eltávolítani, néhány egészséges, erős, tizenöt-húsz centis hajtást késsel vágjunk le a tőről és tegyük vízbe. Azt naponta cseréljük, lényeges, hogy folyamatosan friss vizet kapjanak a hajtások. Néhány napon belül, legkésőbb másfél hét múlva növekedni kezdenek a kis gyökerek a hajtásokból. Amikor már néhány centiméteresek, ültessük őket egyenként tejfölöspohárba, jó minőségű virágföldbe. Ügyeljünk rá, hogy a gyökerek mindegyikét föld fedje, ugyanakkor a leveleket ne.

A paradicsomot a fagyokig szedhetjük, ha gondoskodunk róla
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Néhány hét múlva a kis palánták elég erősek lesznek ahhoz, hogy kiültessük azokat egy időközben megüresedett kerti ágyásba. Innentől már a szokásos módon növekszenek, fejlődnek majd a palánták, virágoznak, és őszre lesz második paradicsomtermésünk. A megüresedett ágyásokba vethetünk még zöldbabot, céklát vagy rövid tenyészidejű sárgarépát. Ha jól tudjuk öntözni a területet, fürtös uborkát ugyancsak vethetünk még. Sóska, spenót, téli fejes saláta magja szintén kerülhet a földbe még e hónap közepéig.

Címkék#paradicsom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!