Otthon

2015.07.27. 12:27

Olyanná alakították a kertjüket, amilyennek ők szerették volna látni - Legszebb kertek Veszprém megyében (5. rész)

Balatonfüred - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre akkortól, amikortól már mindegyik kertet bemutattuk.

Tóth B. Zsuzsa

Most Lőrincz László balatonfüredi pályázónk kertjéről olvashatnak, ahol szinte mindenütt van valamilyen dísznövény: a fák alatt, a kerítés tövében. Kész csoda, hogy még a közelmúltban is találtak egy szabad, beültetésre alkalmas sarkot. Akár azt is mondhatnánk, hogy már zsúfolt a kert és az udvar, de ha így is van, ez mégsem zavaró. Azt sem tudja az ember, hogy merre nézzen, mit csodáljon. A virágos portával indultak és dobogós helyezést értek el már több helyi versenyen, még virágos balkon kategóriában is.

A viszonylag kicsi, háromszáz négyzetméteres terület jól beültetett, a barátok szerint botanikus kertnek szintén beillene. A család így szereti, ilyennek, amilyen, és ez a legfontosabb. Hiszen ők ápolják és élvezik előnyeit nap, mint nap. A háziasszony dolga itt a locsolás, a férj kertészkedik inkább. Azonban a növények választásában, vásárlásában mindig együtt döntenek. Ha vendégségben látnak valami szépet, mennek a kertészetbe, hogy beszerezzék. Saját kivitelezés az üde színfoltot nyújtó kerti tó, amelyben a tavirózsák és a halak egyaránt jól érzik magukat. Sőt, az előkertbe is jutott egy parányi tavacska, amelynek látványát a konyha ablakából élvezi a háziasszony. Telente pedig a madáretetőben csipegető apró madarakban gyönyörködik.

De hogy a nyárnál maradjunk, ilyenkor virít náluk a rengeteg rózsa, és az egynyáriak tömkelege. A díszbokrok sem hiányoznak, virágoznak a leanderek. A teleltetés külön program, előfordul, hogy az autó sem fér be a vegetáló növényektől a dupla garázsba a hideg időben. Olyankor az árvácskák virítanak, majd a tulipánok díszítik a kertet. Minden évszakban nyílik valami. A kertben hintaágy, kiülő csábít a pihenésre, beszélgetésre, vagy éppen a kerti sütögetésre.

 

Lőrincz Lászlóék balatonfüredi kertjében szinte mindenütt van valamilyen dísznövény. A képen a háziasszony látható. Fotó: Penovác Károly

Az öttagú családban a gyerekek egyelőre még hagyják érvényesülni szüleiket a kertben, de remélhetőleg továbbviszik a növények szeretetét. Sőt, tudják, hogy tavasztól őszig anyát leginkább a kertben lehet megtalálni. Sajnos, időnként a kutyát ugyancsak, a spániel szívesen ás kérés nélkül is, de szerencsére nagy kárt nem tesz. A kis konyhakertben paprika, paradicsom, zeller terem, hogy mindig legyen friss zöldség a konyhára. Emiatt néhány fűszernövényt is tartanak.

Az érdekes, szép köveket az erdőről hozták, a mediterrán hangulatot fokozó kerámiák egy részét a lomis piacon szerezték be. Sajnos utóbbiak fogyóeszközök, de a nyári névnapokra, születésnapokra gyakran vásárolnak ajándékba egy-egy darabot egymásnak a szülők.

Az ízléses térkő és a kovácsoltvas kerítés sokat hozzáad az összképhez, feldobják az udvar látványát már az utcáról nézve.

Közösen gondozzák a növényeket

A déli fekvésű telken a terasz is kellemes hangulatú, lugassal árnyékolták.

Kútjuk sajnos nincs, de a vizet nem sajnálják a növényektől. Vízgyűjtőjükből több mint kétezer literrel gazdálkodnak, a füvet kevésbé locsolják, de a virágokat, bokrokat, bukszusokat annál inkább.

No meg a tápoldatot sem sajnálják. Megosztják a munkát: a házigazda a kert alsó felét öntözi, felesége a felsőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!