Otthon

2017.02.06. 15:01

Öltöztessük ünneplőbe a lakást Valentin-napon is

Veszprém - Valentin-napra nemcsak ajándékot, de dekorációt is készíthetünk saját kezűleg, vagy süthetünk meglepetés sütit kedvesünknek.

Tóth B. Zsuzsa

Akár egy natúr kerámia- bögre vagy kis üres doboz is alkalmas rá, hogy feldíszítve az alkalomhoz illővé tegye a lakás hangulatát. Ha az üzletben találunk olyan bögrét, amely a párunk kedvenc filmjének szereplőit ábrázolja, vagy a hobbijára emlékezteti, készítsük abból a díszt. Tegyünk bele összegyűrt újságpapírt, esetleg homokot, kavicsot nagyjából kétharmadáig. A tetejére egy akkora kört vágunk keménypapírból, hogy épp elfedje, tehát megálljon rajta, és ne essen bele. A papírkorongra tegyünk mohát, zuzmót, apró fakéregdarabkákat, hogy elfedjék. Ezután már csak a tetején dolgozunk, melyre tehetünk szárított virágot, apró állatfigurát. Köré kisebb díszeket, selyemszalagból masnit.

Apró díszekkel, friss tavaszi virágokkal dekorálhatjuk a lakást Valentin-napra Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Dekordrótból hajlíthatunk, vagy filcanyagból vághatunk szív alakot mellé, és gyöngyök is kerülhetnek a tetejére. Ajándéknak is jó lehet a kétfunkciós dísz, mert a kalapot levéve bögreként is használható később, vagy azt visszahelyezve, más alkalomra át-alakítva továbbra is asztaldíszként funkcionálhat.

Tavaszváró ajtókopogtatót is készíthetünk. Szalma koszorúalapra kerüljön barka- vagy másmilyen ág, az a fele legyen a koszorú súlypontos része, ami alulra kerül majd. Azt masnival, rattan-, textil- és filcvirágokkal díszíthetjük. Valentin-napra piros szív kerüljön rá, azt később levehetjük, és hónapokig díszítheti a koszorú a lakás bejáratát. Egy selyemzsineget lelógathatunk róla, annak végein visszaköszönhet pár apró textilszív vagy virág azok közül, amik elszórva a barkaágak között, a koszorú alapon vannak. Érdekes dísz készülhet fejre állított fenyőtobozokból. Azokat vonjuk be piros krepp-papírral vagy textillel, és állítsuk, ragasszuk őket színes muffin- kosárkákba. Apró szív- és virágdíszekkel, gyöngyökkel, hajlított dekordróttal tovább díszíthetjük. Ne egyet készítsünk belőle, hanem legalább hármat, akkor mutatós. Dekoratív csokrot készíthetünk, ha összefogunk páros számú drótot, azokat egymással összehajtogatva alkotunk egy tölcsér alakú dróthálót, amely megtartja majd szálanként a virágokat. A hálóra különféle apró díszeket tehetünk például zseníliából, rafiából.

A kedvenc bonbon csomagolására szintén kerülhet dísz piros apróságokból,

A vacsoraasztalon szintén jól mutatnak, vagy a polcokon elszórtan elhelyezve. Ha konyhatündérek vagyunk, a legegyszerűbb tortát is gyorsan és sikerrel feldobhatjuk, ha egy széles, piros szalagot kötünk rá körbe, vagy bekenjük krémmel a tetejét, és piros cukorkákat szórunk rá. Szív alakú bonbonokkal ugyancsak díszíthetjük, és szív alakú muffint, linzert is süthetünk. Rózsaszín mázzal bevonhatjuk, vagy tűzhetünk bele fogpiszkálót, amire szív alakú piros papírt ragasztottunk. Ha eperszemeket félbevágunk, és vágott felükkel egymás mellé az asztalra fektetjük a darabokat, egy fogpiszkálóval egymáshoz rögzíthetünk kettőt-kettőt, szív alakot formázva. Kedves és finom meglepetés lehet vacsora után.

A legegyszerűbb dekoráció természetesen a boltban vásárolt virágdísz. A tavaszi virágok széles választékával várnak bennünket a kereskedők, azonban, ha nem figyelünk az üde cserepesekre, hamar elhervadnak. Figyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a talajuk, de a túl sok vizet sem szeretik. Legalább éjszakára tegyük hűvös helyre a cserepüket.

Amikor a nárcisz, jácint elhervadt, ne vágjuk le a szárát. Inkább tegyük olyan helyre, ahol a nem túl szép látványa nem zavaró, és várjuk meg, amíg teljesen leszárad a száruk, majd végül hagyjuk el a locsolást is. Amikor a levelek és a virágok már teljesen elnyíltak és elszáradtak, vágjuk le őket tövig egy ollóval. Azért fontos, hogy az összes levél és virág elszáradjon, mert ekkor minden tápanyag visszahúzódik a hagymába, így jövőre lesz elég tartaléka a növénynek.

Ha ezt elmulasztjuk, és előbb vágjuk le a leveleket és a virágot, jövőre hiába is várjuk a virágzást, nem lesz tartaléka és elég tápanyaga a hagymának.

A hagymákat cserepestől vagy újságpapírba csomagolva tegyük félre egy száraz, sötét helyre, és ősszel, szeptember közepén ültessük ki a kertbe vagy cserépbe, hogy jövő tavasszal újra virágozzon.

Hungarocell szív alakot is dekorálhatunk, vagy kör koszorúalapot. Például piros filcanyagból kivágott csigavonalat rózsaként feltekerve, rögzítve. Varrhatunk az alkalomra piros párnahuzatot, sőt, akár szív alakú párna is készülhet. Papírból kivágott szívek kerülhetnek egy kis borítékba, egy kedves üzenettel meglepetést szerezhetünk, ha reggelre az autó ablaktörlő lapátja alá tesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!