Otthon

2016.09.12. 12:38

Olcsó biopraktikák: egyszerűen elbánhatunk a szőnyeg foltjaival

Kalmár Sándor takarító szerint mi magunk is tisztán tarthatjuk környezetünket, több biopraktikát bevethetünk ennek érdekében, ha kellő körültekintéssel tesszük azt.

Tóth B. Zsuzsa

A szőnyegekről, textilborítású bútorokról a legtöbb foltot egyszerűen eltüntethetjük langyos víz és ecet keverékével. Azzal a szőnyeg színét és újszerűségét is megóvhatjuk, ha gondos porszívózás után rendszeresen átsikáljuk.

A borfolt ellen remek a tej, a makacs foltra forralt tejet öntsünk, hagyjuk beszívódni, majd meleg, szappanos vízzel szedjük ki a tejet és vele együtt a piszkot. A tej csak a foltra veszélyes, a szőnyeg színére nem. A módszer a már megszáradt borfoltok ellen is remek.

A tea szintén kiváló szőnyegtisztító, a poros, enyhén dohos szőnyegeket spricceljük nagyon erősre főzött zöld teával. Tíz, tizenöt perc múlva alaposan porszívózzuk ki. A szőnyeg tisztább, élénkebb színű és frissebb lesz. A kényes perzsa- vagy keleti szőnyegeket is tisztíthatjuk teával, vagy a már kifőzött, de majdnem száraz teafűvel. Azt szórjuk a szőnyegre, dörzsöljük át kefével, porszívózzuk ki.

A dohos szagot elűzhetjük szódabikarbónával, amit egyenletesen kell szórni a száraz felületre, bedörzsölni, és kis idő múlva kiporszívózni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!