Otthon

2016.11.07. 12:03

Most is szaporíthatjuk a Hortenziát

Veszprém – Az egyre kedveltebb Hortenzia fajon némelyikét megszáríthatjuk és egész telen a lakás dísze lehet.

Tóth B. Zsuzsa

Az árnyékos helyet kedvelő Hortenzia bokrok leginkább nagyszüleink falusi házánbak északi, keleti oldalát díszítették, de most újra reneszánszukat élik. A fehér, rózsaszín, lilás árnyalatú virágok  szépen virítanak egész nyáron és ősszel, ha megfelelően gondozzuk őket.

A hortenziafélék családjába tartozó nemzetségnek közel száz  lombhullató és örökzöld tagja van. A Kelet – Ázsiában, Észak– és Dél – Amerikában honos növények levelei tojásdad alakúak és fűrészes szélűek, látványos virágzatuk kúpos, gömbös vagy lapos bugavirágzat. A Hortenziák a jobb termőképességű talajokat kedvelik,    jó vízáteresztő, tápdús földjük legyen. Ültetés előtt ajánlatos tőzeggel dúsítani a talajt. A napos, de leginkább a félárnyékos helyen, és mindig nedves talajban érzik igazán jól magukat. Egyes hortenzia fajták kifejezetten a savanyú pH értékű talajokat kedvelik.

A Hortenzia bő virágzással hálája meg a gondoskodást

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ennek megfelelően a  virágok színe is lehet. A  meszesebb talajokon pirosas, a savanyú talajokon kékes árnyalatúvá változhat. Hazánkban csak  néhány  fajtájával találkozhatunk. Szaporíthatjuk tavaszi magvetéssel, nyári félfás dugványozással, őszi tőosztással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!