Otthon

2016.03.18. 13:15

Mire figyeljünk lakásvásárláskor?

Aki új otthont szeretne, annak körültekintőnek kell lennie. A lakásvásárlás egy viszonylag végleges dolog, bár később el vagy bérbe lehet adni, ugyanakkor mindenképpen igaz, hogy hosszú távra tervezünk az ingatlannal.

Piltman-Horváth Barbara

Akárcsak használt autó vásárlása esetén, ilyenkor is érdemes szakértővel mennünk, még ha nem is feltétlenül azért, hogy ne legyünk átverés áldozata, de szükséges, hogy pontos képet kapjunk az ingatlan állapotáról.

Rendkívül fontos minden ingatlan vásárlásakor az ingatlan állapotának vizsgálata, amelyhez célszerű szakember véleményét kikérni – mondta megkeresésünkre Veszprémi Gergely, az egyik legnagyobb ingatlaniroda irodavezetője. – A műszaki állapot, gépészet, elektromos hálózat felmérése minden ingatlantípus esetében fontos.

Társasházi lakások esetén különös figyelmet a fűtésrendszerre, a nyílászárók állapotára érdemes fordítani, míg családi házak esetében javasolt a statikai, szerkezeti állapot, a tetőszerkezet áttekintése. Nem elhanyagolható az sem, hogy a lakás fenntartása mennyibe kerül. Ennek megismerését segíti az energetikai tanúsítvány és a legutolsó közüzemi számlák megtekintése. Fontos tudnunk, hogy az energetikai tanúsítványt az eladónak kell kiállítania, annak költsége is az eladót terheli. A rengeteg adminisztráció és az eladással járó pluszkifizetések (ügyvédi díj, földhivatali bejegyzés) mellett ennyi könnyebbsége van a vevőnek.

Mindennapi komfortérzetünket nagyban befolyásolhatják továbbá a fényviszonyok és a zajterhelés, ezért ezekre is érdemes figyelmet fordítani. Az ingatlan fizikai jellemzőinek tanulmányozását követően a jogi háttér, az ingatlan terheinek tisztázása következik.

– Fontos tudni, hogy milyen tulajdoni viszonyok vonatkoznak az ingatlanra, illetve, hogy van-e rajta bármilyen teher (jelzálog, özvegyi jog, haszonélvezeti jog, végrehajtási jog stb.) – emelte ki az irodavezető. – Amennyiben terhelt egy ingatlan, egyeztetni kell az eladóval, hogy miként tudja tisztázni a tulajdoni lapot, vagyis visszafizetni a hitelt, kiegyenlíteni a tartozást stb. Ha haszonélvezeti jog van az ingatlanon, a haszonélvező hozzájárulása elengedhetetlen az adásvétel megvalósulásához.

Társasházi lakás esetében nemcsak az adott lakás terheiről érdemes tájékozódni, fontos információ lehet, hogy a  lakóközösségre mi a jellemző, rendben fizetik-e a közös költséget, van-e a társasháznak tartozása.

Valamennyi fenti kérdés tisztázásához nagy segítséget nyújtanak az ingatlanszakértők, -értékesítők. Minden megbízásba vételkor feltérképezésre kerül az adott ingatlan a műszaki állapota, jogi háttere, a tulajdoni viszonyok, terhek, tehát az ingatlaniroda portfóliójába már ellenőrzött, válogatott ingatlanok kerülnek, így a vevőknek nem kell pluszenergiát és időt fordítani a fentiek vizsgálatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!