Otthon

2015.11.23. 15:16

A virágzó jácint az egész családnak örömet szerez

Már most gondoskodhatunk arról, hogy januárban, februárban legyen illatos jácint a lakásban.

Tóth B. Zsuzsa

Terrakotta ládában, egy nagyobb átmérőjű cserépben is hajtathatjuk. A díszes edények még inkább kihangsúlyozzák virágaink szépségét. Az új cserepet ne feledjük előáztatni, hogy a káros anyagokat kioldjuk, és vízzel telítsük őket. Válasszunk néhány éves, erős hagymákat, azokat szárítsuk hűvös, jól szellőző, sötét helyen néhány napig. A külső burokleveleket távolítsuk el, majd ültessük a földbe a hagymákat. Azok felső harmada kerüljön a talajszint fölé. A begyökereztetéshez 10 fok körüli hőmérséklet az ideális, két hónapig tart. A hajtatás 3-4 hetet vesz igénybe. A meleg hatására a hajtás levelei szétnyílnak, és közülük a virágszáron elkezd kiemelkedni a virágfürt. A cserepet fényre tesszük, ha a virágzatban a virágok színesedni kezdenek. Hűvösebb helyen tovább tart a virágzás, melegben hamarabb elnyílik.

A jácint hajtatása egyszerű, az egész családnak örömet szerez
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A jácintot speciális, virágboltokban kapható jácintüvegben egyszerűen virágzásra késztethetjük. Az üveg kiöblösödő nyakába helyezzük el a hagymát, így nem érintkezik a vízzel, és nem indul rothadásnak. A gyökerek számára a vízzel teli alsó rész biztosít teret. A hajtatáshoz papírsüveget használhatunk, amely keményebb csomagolópapírból készíthető el. A süveggel letakart hagymákat 10- 15 Celsius-fokon tároljuk. Amikor megjelentek az üvegen át is jól látható gyökerek, akkor melegebb helyre tehetjük az edényt. Ha a virágrügynek már a színe is átsejlik a leveleken, akkor a süveget leemeljük, a növényünket bevisszük a szobába és az ablakba állítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!