Otthon

2016.02.01. 17:06

Mibe is kerül ma egy műanyag ablak? (x)

A műanyag ablak árak rendszerint 20-40 százalékkal alacsonyabban a hagyományos fa ablakoknál. E tulajdonságuknak köszönhetően egyre többen döntenek a nyílászáró csere mellett energiamegtakarítás céljából is. De vajon mekkora befektetést jelent egy átlagos lakás vagy ház ablakainak cseréje és milyen megtérülési időről beszélhetünk?

Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy a műanyag ablak több különböző előnyös tulajdonsággal is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a muanyagnyilaszaroarak.hu szakembere. A legfontosabb szempontnak mindenképpen a hőszigetelő tulajdonság tekinthető, hiszen ennek köszönhetően valósíthatunk meg jelentős energiamegtakarítást. A hőszigetelő tulajdonságot elsődlegesen az üvegezés rétegeinek száma, valamint a keret kamráinak száma határozza meg. Minél több rétegről beszélhetünk, annál jobb hőszigetelés valósul meg.

A rétegek száma – beleértve az üveglapok és a keret kamráinak számát is – jelentős mértékben befolyásolja az ablakok árát. Emellett magától értetődő módon a méret határozza meg, mennyit is kell fizetnünk egy műanyag ablakért. Az árat természetesen befolyásolja az is, milyen kialakítást választunk; a legolcsóbbak természetesen a fix ablakok, majd a buktatható megoldások következnek. Némileg többek kell fizetnünk azokért a műanyag ablakért, amelyek igény szerint nyithatók és buktathatók is. A legdrágább csoportot pedig a kétszárnyas megoldások jelentik.

Számszerűsítsünk, mennyibe is kerül ma egy műanyag ablak Magyarországon! Az árat számos tényező befolyásolja, de ezek figyelembevétele mellett relatív rendezett árviszonyokat találunk a piacon.

A legolcsóbb kategóriát az úgynevezett fix ablakok jelentik; egy 90x120 centiméteres fix ablak kétrétegű üvegezéssel bruttó 15 ezer forint alatt megvásárolható, ugyanez háromrétegű kivitelben nagyjából 25 ezerbe kerül. Ugyanez az ablak 150x150 centiméteres méretben napjából az üvegezéstől függően 24 és 44 ezerbe kerül.

A bukó ablakok esetében már némiképp magasabb árakkal találkozhatunk, de még mindenképpen rendkívül kedvező díjszabásról beszélhetünk. Az általunk vizsgált középkategóriás ablakok 120x60 centiméteres kivitelben átlagosan 22 ezerbe kerültek. Természetesen megnéztük a háromrétegű üvegezéssel készült ablakokat is; ugyanebben a méretben 32 ezerért jutottunk volna hozzá. Az ablakméretek növekedésével a bukó ablakoknál is teljesen logikus arányos árnövekedést tapasztaltunk.

A bukó-nyíló ablakok díjszabásai egy újabb ugrást jelentenek a magasabb árkategória felé, viszont adottságaikból adódóan ezek a legnépszerűbb termékek. Tagadhatatlan, hogy mindkét szellőztetési módra szükség van, ezért a szakemberek is rendszerint ezeket a típusokat ajánlják; a buktatható megoldásoknak rendszerint nyáron van szerepük, amikor hosszan szellőztetünk, mindezt biztonságosan megtehetjük. A teljes nyitás jelentősége pedig akkor mutatkozik meg, amikor gyors és intenzív szellőztetésre van szükség; ez a téli időszakban a legfontosabb, amikor a gyors levegőcserével veszítjük a legkevesebb hőenergiát.

A klasszikusnak mondható 90x120 centiméteres bukó-nyíló műanyag ablakok kétrétegű üvegezéssel átlagosan 27 ezer forintba kerülnek. Ha háromrétegű megoldást szeretnénk, akkor az ár  nagyjából 42 ezer körül alakul. Ugyanezek az ablakok 150x150 centiméteres kivitelben 40, illetve 60 ezerbe kerülnek.

Végül pedig meg kell említeni a kétszárnyú nyíló-bukó ablakokat. Ezek esetében a szárnyosztó némiképp emelheti az árat, de a magasabb díjszabás elsődlegesen a méretekből adódnak; a kínálatokban rendszerint 210 és 240 centiméter széles megoldásokkal találkozunk, amelyen árai átlagosan 70 és 150 ezer forint között változnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!