Otthon

2015.04.06. 14:14

Memóriahabos fekhelyek - Mára meglehetősen átalakult az otthoni bútorok divatja

A plüss anyagú, nagy foteles ülőgarnitúrákat mára felváltották a zsenília anyagú, szabad párnás sarokkanapék. Divatos a fekete, és az ágyba egészséges matracot keresnek.

Tóth B. Zsuzsa

A bútorok divatja folyamatosan változik, ha nem is olyan gyors iramban, mint a ruháké. Azonban a kárpitos bútorok anyagai valamennyire tükrözik ezt a módit.

A fiatalok kedvelik a sötétebb színeket vagy a harsányabb árnyalatokat, az idősebbek generációja pedig inkább a földszínek valamelyikét választja, ha bútort vásárol. Mészáros László kereskedőtől megtudtuk, hogy kedveltek például a bőr, textilbőr, műbőr anyagok is, amelyekből gazdag színválaszték áll a vásárlók rendelkezésére.

Ma már gyakori, hogy egy kanapé ülőrésze és háttámlája más színű, sőt, akár más anyagú szövetből készül. Ezek egyike akár bőr vagy bőrutánzat is lehet. Gyakran mellőzik a mintákat, viszont a színek kontrasztosak. Azok érdekesen kombinálhatóak, miként a különféle textúrák is. Azonban érdemes figyelembe vennünk, hogy mekkora helyiségbe vásároljuk a bútort, milyen funkciót lát el, milyen a környezete: a szoba falának, a függönynek, szőnyegnek a színe, a többi bútor anyaga, stílusa. Hiszen a legbonyolultabb és legdrágább az ülőgarnitúra cseréje vagy áthúzatása, ha nem olyan a kárpit, amilyennek szerettük volna.

Mészáros László kereskedő szerint egyre népszerűbbek a szabad párnás sarokgarnitúrák (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A bútorok méretére is oda kell figyelni! Monumentális darabok nem mutatnak jól kis helyiségben, egy légies fotel pedig szinte elveszik a tágas szobában.

A bútorok anyagáról elmondható, hogy a fából készült darabok még keresettek. A szép fenyőfa nem olcsó ugyan, de tartós és kellemes hangulatot biztosít a lakásban. Világos színe miatt optikailag tágítja a teret, és az élénk színű kiegészítő bútorokkal is jól megfér. Ritkán keresik a vásárlók a bükk-, tölgybútorokat, komódokat, szekrényeket, ágyakat. Utóbbi ugyan rendkívül elegáns, de az a legdrágább.

Az ülőgarnitúrák nagy része ma már szabad párnás, azaz a kanapé vastag háttámláját, fix karfáját a levehető párna váltotta fel, illetve egészíti ki. Könnyen nyithatóak, amellett megmaradt egyébként igen praktikus ágyneműtartójuk. Egyre keresettebbek a sarokkanapék, amelyek napközben négy-öt személynek biztosítanak kényelmes ülőhelyet és egyszemélyes ágynak használhatók. Nyitott állapotban pedig két vagy több személyre ágyazhatók. Sok esetben puffot és fotelt sem vásárolnak hozzájuk, ha mégis, akkor inkább az előbbit. Azonban nagy méretűt és szögleteset, hiszen a kanapék formájának divatja is ezt diktálja. Praktikus, ha a hálószoba ágyainak matracai kivehetők, hiszen a használattól függően időnként cserélni kell azokat. Ma már kaphatók a gerincet kímélő, memóriahabbal töltött matracok is a rugósak mellett. A memóriahab kiválóan alkalmazkodik a test vonalaihoz és csökkenti az egyes testrészekre nehezedő nyomást, ily módon rendkívüli kényelmet biztosít alvás közben. A memóriahabos matracok és párnák használat után visszanyerik eredeti alakjukat, nem deformálódnak el. Keresik a praktikus fotelágyakat is.

 

A harmonikus összhatás érdekében

Érdemes úgy választani bútort, hogy a kanapéhoz legalább egy puff, fotel vagy asztal illeszkedjen stílusában. Így harmonikus az összhatás. A földszínek a legpraktikusabbak ilyen értelemben, hiszen azok minden más színnel kompatibilisek. Amennyiben nyomasztónak találjuk az összképet, segíthet egy élénk színű párna, függöny vagy szőnyeg, illetve néhány apró kiegészítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!