Más fajtákra van szükség

2016. december 15., 08:15 szerző: Keszey Ágnes fotós: Keszey Ágnes
komment
Veszprém, Keszthely - Magyarországon alanyvesszőhiány van, ezt főként Olaszországból pótoljuk, hangzott el a szőlő- szaporítóanyag-termelők minapi tanácskozásán.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Első alkalommal rendezte meg a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszéke a Szőlő-szaporítóanyag termelői konferenciát, amelyen olasz és szlovén szakemberek tapasztalatait is megismerhették a résztvevők. A legtöbb előadás azonban az ágazat hazai helyzetéről szólt. Hazánkban évente 14 millió darab szőlőoltványt állítanak elő. A jelenlegi helyzetet áttekintve szóba került: az ágazatban kétszáz-kétszázötven termelő dolgozik, de a kisvállalkozók egyre inkább kiszorulnak. A szaporítóanyag előállítása nagyon koncentrált: hat-hét nagyüzem látja el a magyar piac kétharmad részét.

- Alanyvesszőből a termelésünk 10-11 millió darab, a fennmaradót külföldről hozzuk be. A kétezres évekig túltermelés volt Magyarországon, ezért sokan felhagytak ezzel az ágazattal, emiatt nagyon lecsökkent az alanyvessző előállítása - elemezte Szabó Péter, a kertészeti tanszék doktorandusza, a konferencia szervezője.

Szabó Péter: - A másfél évtizeddel ezelőtti túltermelés után ma hiány van
Fotó: Keszey Ágnes

Hazánk főképpen Olaszországból pótolja a hiányt - ott nagy mennyiségű szaporítóanyagot állítanak elő, s import szempontjából Magyarország számára Ausztria is meghatározó, továbbá jelentős kapacitással bír Szlovénia, Németország és Románia is.

A konferencia egyik elő-adása - melyet a házigazda intézmény több kutatója tartott - a szőlőalanyok jelentőségéről szólt. Magyarországon a borvidékek nagy részén szőlőoltvánnyal szaporítanak, kisebb területen használnak csak dugványt.

- A szőlőalanyvesszőnek az a jelentősége, hogy a filoxéramentesen tudjuk tartani az állományokat. A fő cél, hogy immunis alanyokat állítsunk elő. A jövőben nem biztos, hogy csak a szőlőgyökértetű ellen kell az alanyainkat megvédeni, hanem emellett komoly hangsúlyt kell fektetni az olyan nemesítésre, amelyben a klímaváltozásra tekintettel szárazságtűrő fajtákat próbálunk behozni a termesztésbe, s más kórokozók ellen is igyekeznünk kell megvédeni a hazai szőlőket: akár a fuzárium vagy egyéb kártevőkkel szemben ellenállóvá tenni azokat. Vagyis a nemesítés új irányát kell elindítani - emelte ki Szabó Péter. - E munka azonban hosszú időt, akár több évtizedet is igénybe vesz.

A konferencián bemutatták a PE Georgikon Kar egyik új, ígéretes alanyát.

Keszey Ágnes

2016. december 15., 08:15 szerző: Keszey Ágnes fotós: Keszey Ágnes

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...