Otthon

2015.11.16. 15:41

Már nem csak az időt mutatják

A faliórák ma is kelendőek, és bár a ketyegő vekkerórák ideje lejárt, azonban ébresztésre egyre többen használják a néma asztali órákat a mobiltelefon helyett.

Tóth B. Zsuzsa

Az asztali és faliórák széles választékában ma már mindenki megtalálhatja azt, amelyre a leginkább szüksége van, ugyanakkor illeszkedik a lakás stílusához. Dáloki Mária kereskedőtől megtudtuk, hogy megjelentek a kereskedelemben a különleges, például a rádiókontrollos órák, karórát, ébresztő- és faliórát is vásárolhatunk. Ezek az abszolút megbízható szerkezetek óraállításkor és naponta egyszer pontos időre állnak be a kapott jelnek megfelelően.

Az ébresztőórák újra divatba jöttek

A többfunkciós faliórák között vannak hidrométerrel, thermométerrel kiegészülők, amelyek mutatják a levegő hőmérsékletét, páratartalmát. Utóbbi lényeges az asztmások esetében, vagy akkor, ha műszaki berendezéseink ezt indokolják. A mai órák nemcsak az időt, hanem a dátumot, külön körlapon a másodpercet is mutatják. Ha kell, a plafonra felvetítik projektorral az időt, vagy egész éjszaka diszkréten világít a számlapjuk, hogy éjjel, ha felébredünk, ne kelljen villanyt kapcsolnunk ezért.

A porcelánokat csak puha ruhával tisztítsuk

Léteznek ilyenek hálózati és elemes kivitelben is. Teljesen némák, nem ketyegnek, mivel a másodpercmutató nem lépked, hanem kúszik a számlapon. Kapósak manapság a modern kivitelű órák, amelyek között választhatunk a lakás, a helyiség bútoraihoz, a fal színéhez illőt. Vonalvezetésük sokféle lehet, egyiknek a számlapját fémvirágokra helyezik, a másikon a virágminta szolidan jelenik meg, de vannak fémkeretesek, szögletesek krómozott számlappal. Kisbabás családok a babaszobába a kisgyerek fotóival dekorált órát is tehetnek. A különcök választhatnak olyan órát, amelynek számlapján 24 óra alatt ér körbe a mutató. A dél itt alulra esik. A klasszikus ingaórák ma is keresettek.

A mesefigurás órákon könnyebben megtanulják leolvasni az időt a gyerekek

Gyönyörű fadoboz rejti és vigyázza valamennyit. Mégis inkább a digitális órák felé fordulnak a vásárlók, az sem baj, ha azok elemmel működnek. A régi vekkert pótló asztali órákat egyre többen használják ébresztésre, pedig nem is olyan régen ezt a funkciót még a mobiltelefon töltötte be. Ma azonban azt az érintőképernyős okos karórák is kiváltják valamennyire. Csatlakoztathatjuk azokat saját telefonunkhoz, vagy használhatjuk eleve telefonként, memóriakártyával. A csuklóra erősített, túl nagynak nem is mondható okos karóra segítségével telefonálhatunk, üzenetet küldhetünk, fényképezhetünk. Megbirkózik az internettel, és vezetés közben biztonságosabb a használata, mint a telefoné.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ezüst és arany ékszereket tisztíthatjuk speciális tisztítószerrel, amelyekbe csak bele kell mártani, és egy öblítés után már sokkal szebben ragyognak.

Az ezüst dísztárgyakkal is így bánjunk. A fém, bronzosított vagy ónozott díszművek, a műgyanta alapra bronz bevonattal, festve készült dísztárgyak esetében a tisztításhoz elég egy száraz, puha ruha. Ezek nem színeződnek el, de törékenyek. A klasszikus, porcelánok mellett főleg a fiatalabb korosztály tekintetében kelendőek az impresszionista festők ismert alkotásainak egy-egy részletével díszített csészék, tálak, vázák. Klimt, Mucha képeinek részletei tűnnek fel a kedvező árú porcelán tortatálakon, kínálókon. Ajándékba kiválóak, sőt, akár órát és szalvétát is vehetünk melléjük.

A muránói és hasonló stílusú darabok ideje már lejárt, de a levendula, a sokoldalú vintázs hódít, gyönyörű darabok kelletik magukat az üzletekben. Ízléses és elfogadható árú készleteket állíthatunk össze igényünk szerint belőlük.

A porcelánt csak ruhával tisztítsuk

A drága porcelánokra nagyon vigyázzunk. Azok tisztításához legjobb csak egy száraz, puha ruha. Ha mindenképpen nedvessel kell tisztítanunk, használjunk sampont vízben oldva. Minél kevesebb vegyszerrel tisztítsuk, aztán száraz, puha ruhával töröljük át. Legjobb, ha a porcelántárgyakat üveg mögött tartjuk. Abban az esetben akár száz, százötven évig is szép fényesek maradnak.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!