Otthon

2015.05.04. 12:44

Lakás helyett otthont kínáljunk - Apró dolgokra odafigyelve jobb vételáron kelhet el az ingatlan

Mindannyian találkozunk az életben akár többször is olyan helyzettel, hogy valami miatt sürgősen el kell adni a lakásunkat, házunkat. A sikeres és gyors értékesítéshez nem árt figyelembe venni néhány fontos szabályt.

Tóth B. Zsuzsa

Prevics Borbála lakberendező azt ajánlja, hogy ne eladóként, hanem sokkal inkább vásárlóként próbáljon gondolkozni az, aki a lakását, házát árulja.

Ilyen volt és ilyen lett. Példa hálószobára

– Mindannyian ismerhetjük azt az érzést, amikor mi szeretnénk ingatlant vásárolni. Amikor már eljutunk oda, hogy reménytelennek érezzük a vásárlást. Több tucatnyi ingatlant néztünk meg, mégsem fogott meg bennünket egyik sem. Pont ez történhet egy potenciális vevővel is. Ezért egy életérzést kell felkínálni a vásárló számára. Olyat, amelyben el tudja képzelni mindennapjait a lakásban. Ne feledjük, a vevő nem lakást, hanem otthont szeretne vásárolni! – mondja Bori.

Tíz emberből kilenc csak az adott elrendezés alapján tudja eldönteni, hogy tetszik-e neki az ingatlan vagy nem. Ezért a lehető legvonzóbban kell elrendezni a lakásban a bútorokat, az üres szobákat élettel kell megtölteni, szerencsés, ha barátságos miliőt teremtünk minden helyiségben. Egy illat, egy virág vagy „véletlenül” kint felejtett tárgy is hatással lehet a vevő pozitív döntésére. El kell tehát érnünk, hogy első ránézésre a saját leendő otthonát lássa a lakásban, amelyet eladásra kínálunk! 

– Ezt szolgálja az úgynevezett home staging, amely egy jól ismert, nem új keletű praktika. Az Egyesült Államokból indult, egy ahhoz hasonló piaci megtorpanásra való reakcióként, amit mi is átélünk mostanában. Közel három évtized alatt bebizonyította, hogy sokszorosan megtérül, ha az ingatlanra eladás előtt kisebb figyelmet és összeget fordítunk. Bármilyen meglepő is, közel feleannyi idő alatt kelnek el az így átrendezett ingatlanok, mint a hagyományos módon hirdetettek. A home staging lényege ugyanis az eladásra váró lakások belső tereinek minél vonzóbbá tétele. A szakemberek abban segítenek, hogyan lehet az eladás előtt kevés ráfordítással megszépíteni az ingatlant, majd ennek köszönhetően rövid időn belül értékesíteni. A home staging-szakember olyan hangulatot teremt a lakásban, amelyet a vevő az első pillanattól fogva a magáénak érez majd. A vásárlók közel 70 százaléka az interneten keres új otthont, ezért rendkívül fontos, hogy figyelmüket a lakásunkról készült profi fotókkal ragadjuk meg. Kérjük home staging-szakember tanácsát ahhoz, hogy hirdetésünk felkeltse a potenciális vásárlók érdeklődését. Az eladásnál kulcsszerepet játszik az első benyomás.

Példa a konyhára. Kis befektetéssel és segítséggel vonzóbbá tehetjük otthonunkat
Fotó: Prevics Borbála

A potenciális vevő a lakásba való belépést követő 15 másodpercen belül eldönti, hogy az ingatlan felkeltette-e az érdeklődését vagy sem. Elérhető az is, hogy akár az első érdeklődő megvásárolja lakását. Egy különleges életérzést kell csupán felkínálni számára, amelyben el tudja képzelni mindennapjait. A vevő nem lakást, hanem otthont szeretne vásárolni, ezért már a lakásba való belépéskor meg kell hogy győzze a látvány. Arra kell törekedni, hogy egy hangulatos lakást lásson meg már az első pillanatban. Ezért a lehető legvonzóbban kell elrendezni a helyiségekben a bútorokat. Az üres szobákat élettel kell megtölteni, barátságos miliőt kell teremteni.

Hiszen nyilván senki sem akarja piaci ár alatt értékesíteni az ingatlant, és mindannyian szeretnénk mielőbb megszabadulni attól – mondja a szakember. Rengeteg lakás keres gazdát, a hozzá értő szakemberek pedig segítenek, hogy a mi lakásunk legyen a legtetszetősebb és mielőbb elkeljen. Ennek érdekében az is fontos, hogy első körben profi fotókkal keltsük fel a leendő vevő érdeklődését, hogy aztán a képeken megakadjon a tekintete és izgatottan várja majd, hogy élőben is megtekinthesse az ingatlant. Érdemes tehát egy kis energiát és pénzt fektetni az eladásba a cél érdekében.

 

A vásárlók igényei a legfontosabbak

Prevics Borbála ingatlanbecslőként már sok tapasztalatot szerzett a lakások piaci árának megállapításában, a különböző értéknövelő tényezők alkalmazásában. Országszerte különféle árfekvésű és adottságú ingatlanokat alakított át barátságos otthonná. Lakberendezőként és enteriőrtervezőként nemcsak az aktuális trendeket, de vásárlók igényeit ugyancsak maximálisan figyelembe veszi. Azt mondja, mindez nagyon fontos mindig ahhoz, hogy az általa berendezett ingatlanok közül többet piaci áron felül, ráadásul mindössze pár nap alatt tudott értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!