Otthon

2016.11.21. 11:25

Küszöbön az ünnep- díszítsük fel lakásunkat!

Tapolca – A hétvégén Advent első vasárnapja lesz, ideje díszbe öltöztetni a lakást, elkészíteni az adventi koszorút.

Tóth B. Zsuzsa

Bármilyen hihetetlen, újra küszöbön az ünnep, nekiláthatunk az ajándékok beszerzésének, a lakás, a bejárat, az ablakok, az ünnepi asztal feldíszítésének.

Fémdobozok koszorú alapként is használhatóak.

Erre a leleményességünktől függően rengeteg, a lakásban is fellelhető tárgya alkalmas. Egy üres fémdobost is kidíszíthetünk, ha az aljába homokot teszünk, abba zöld ágakat szúrunk, vagy mohát teszünk és néhány tobozt, makkot, apró karácsonyfadíszt, meg gyertyát. Újságpapírt összegyűrve, megdrótozva koszorú alap készülhet, azt akár egy régi sállal is bevonhatjuk, hogy koszorú legyen az asztalra, vagy kopogtató az ajtóra. Lantos Krisztina, tapolcai virágkötő azt ajánlja, hogy járjunk nyitott szemmel a környezetünkben, hiszen a természet is sok mindent kínál, amit fel tudunk használni. A platánfa gömbölyű termését, a csipkebogyót, gesztenyét, diót, mandulát, bogáncsot, makkot. A gyűjtést egy kellemes családi kirándulással is összeköthetjük.

Otthon pedig préselhetünk szép faleveleket, száríthatunk narancs karikát. A virágboltokban, írószer, vagy dekorációs üzletekben ugyancsak beszerezhetünk néhány apróságot. Dróttal, vagy ragasztópisztoly segítségével erősítsük a díszeket az alaphoz.   Jól mutat a mézeskalács is. A koszorúhoz színben harmonizáló szalagot ugyancsak használhatunk.


A koszorú készítés kellékei

Szép téli hangulatú dekorációt készíthetünk, ha szalma, vagy tobozalapra szorosan egymás mellé ragasztunk vegyesen csonthéjas terméseket. Jól mutat köztük a csillagánizs, fahéj rudacska, a mogyoró, vadgesztenye. A végén akár fehér, ezüst, vagy arany színű festékkel, lakkal, esetleg műhóval fújjuk le az egész koszorút. Fali dísz készülhet száraz ágakból, vesszőkből is, amelyeket különféle méretűre vágtunk és a fenyőfa alakjának megfelelően egymás fölé illesztünk. Alul legyen a legnagyobb, felette az egyre kisebbek. Összeköthetjük az ágakat damillal. Az ágakra apró terméseket, vagy kis figurákat, fehér dekorfilcből kivágott, vagy készen kapható hópihe formákat tegyünk. Akár rövid égősort is illeszthetünk rá, hangulatos esti világítást ad. Kicsi asztali díszt ugyancsak készíthetünk, az jól mutat majd az ünnepi vacsoránál is. Akár egy lapos tányérba, vagy üvegtálba, nagyobb fakéregre, vessző kosárkába ugyancsak összeállíthatunk kis csendéletet különféle méretű tobozokból, termésekből. Kiegészíthetjük gyertyával, karácsonyi üveggömbökkel, apró kerámia díszekkel. Szépsége mellett illatosítja a lakást a narancsba szúrt szegfűszeg. Ha szorosan egymás mellé szúrjuk a szegfűszegeket a narancsgerezdek vonalát imitálva, látványnak sem utolsó. Egy tálra helyezzünk néhány ilyen narancsot, mandarint, tegyünk mellé csillagánizst, fahéj rudat, kis fenyőágat. Egyszerű dísz készülhet a karácsonyfára tobozból, amelyet részben, vagy teljesen befestettünk fehérre, vagy lelakkoztunk. Jól mutat rajta a dupla masnira kötött piros szalag, azzal fel is lógathatjuk a fára.

Zanótból grincsfát készíthetünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!