Otthon

2017.08.13. 15:55

Közérzetjavító alkotómunka - Saját magunk is szebbé formálhatjuk környezetünket

AJKA - Kikapcsolódást, stresszoldást, a szabadidő hasznos eltöltését, lakásdíszítést és - építést is jelent Patonai Mártának mindaz, amivel nyugdíjas éveiben foglalatoskodik.

Penk Tímea

Az internetről és a barátaitól is merít ötleteket Patonai Márta, de főleg saját elképzelései alapján igyekszik felhasználni a rendelkezésére
álló tárgyakat és anyagokat, hogy szépítse otthonát, környezetét. Lakása arról árulkodik, hogy rendkívül kreatív személy él a falak között.

- Már kislánykoromban kézimunkáztam, hímeztem, később makraméztam, horgoltam, és kertészkedtem is. Aztán jöttek az unokák, akiknek kötöttem. Télen sem szoktam unatkozni, de ahogy elérkezik a tavasz, úgy jönnek a kerti munkák és más kreatív elfoglaltságok - mondta Márta, akit néhány évvel ezelőtt ragadott magával a "csináld magad" mozgalom.

 

A lakásfelújításhoz szükséges eszközök maradékai nem a szemétdombon kötöttek ki, ahogyan a régi, eredeti funkciójában használhatatlan felszerelések sem. Itt van szerepük a kiselejtezett edényeknek, a szétszakadt cipőknek és gipszkarton hulladéknak is.

- Megmaradt Ytong-elemeket kifaragtam különböző formákra, virágtartó, madáritató lett belőlük. De betonból is sok érdekes dolog készíthető. Nemrégiben rebarbaralevelet tettem homokkupacra úgy, hogy az erezete felül legyen. Cementet kevertem rá, beterítettem, és azért, hogy ne folyjon le, megerősítettem hálóval: csibedrótot tettem bele. A napon szárítottam, öntöztem. Két nap múlva felfordítottam, kiszedtem a levelet, ez többórás munka volt, késsel kellett aprólékosan elvégezni a feladatot, de megérte - mesélte Márta. Elmondta, mindezt falevéllel is meg lehet csinálni. Abba nem tett drótot, ezért vigyázni kellett, hogy ne törjön el a tálka.

 

A fiatalos lendülettel megáldott asszonyról tényleg elmondható, hogy a legócskább lom is szinte arannyá válik a kezében. Szerinte dédanyáink fémhálós kosara, amiben halat vittek haza a piacról, szintén lakásunk, udvarunk szép dísze lehet, ha telerakjuk kaviccsal, de a régi vízforraló, vagy akár az olajsütő is számos módon hasznosítható.

- A régi eszközöket néha elég csak lefújni egy réteg festékkel, kavicsot tenni az aljába, majd egy kis virágföldre szárazságtűrő növényt - sorolta Márta a lehetőségeket. Udvarát egy régi falikút szépíti, abba is virágot ültetett. Elmesélte, hogy egyik barátnője üstöket helyezett egymás fölé, és abba tett virágokat, de táskatartót is készített a saját ötlete alapján, sőt, még a hálószobája felújítását is egyedi módon oldotta meg: falat épített gipszkartonból, és a hátulját bepolcozta.

- Nem mondhatom, hogy túlzottan költségesek lennének azok a tevékenységek, amelyekkel szívesen töltöm az időmet, hiszen az alapanyag mindig valami maradék. Persze, az is előfordult, hogy vettem Ytongot, de az sem túl drága, és a festék is megfizethető - ismertette az alkotó.

 

Elmondta, a kreatív tevékenységek közérzetjavító hatással is bírnak, hiszen hasztalan dolgok kelnek újra életre, és ez jó érzéssel tölti el az alkotót. Márta szívesen kertészkedik is, de kezdetben nagy gondot jelentett a vakondinvázió.

- Építettünk egy úgynevezett magaskertet: alulra húztunk egy fémhálót, amin nem jöhettek át a vakondok. A hálóra faágakat, szőlővesszőt, kukoricaszárat tettünk. Ezek a rohadás során hőt szabadítanak fel, ami jót tesz a palánták fejlődésének - ismertette az asszony, majd folyton érő eprével büszkélkedett, amely még decemberben is fogyasztható.

Patonai Márta gyűjtőszenvedélyének gyöngyszemeit is megmutatta. - Három éve gyűjtöm a csengőket. Az elsőt ajándékba kaptam, azóta több száz darab gyűlt össze. Van közöttük üveg, réz, porcelán - sorolta Márta. Hozzáfűzte tréfásan: lassan új szekrényre lesz szüksége a kincseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!