Otthon

2016.05.09. 15:40

Készítsünk csillámos sógyurmát a picivel

Veszprém - A hagyományos só-liszt gyurma receptek kissé idejétmúltak, ezért úgy gondoltuk, feldobjuk őket egy kis ételfesték és némi csillámpor segítségével.

Perei Dóra

A gyurmázást leginkább a kifestőkönyvek színezéséhez hasonlíthatjuk: nekiállhatunk a gyerkőccel, de egymagunknak is nagyszerű szórakozás. Az eredmény pedig egyedi, csillogó-villogó, káprázatosan csillámos gyurma! Jól emlékszünk még azokra az időkre, amikor az óvodában először bepillantást nyertünk a gyurmaművészetbe. A találkozásunk a régi, kemény, hamar ragacsossá váló anyaggal nem volt éppen örömteli, hiszen azon nyomban a körmeink alá mászott, mihelyt dolgozni kezdtünk velünk.

Nem beszélve arról, hogy teljesen mindegy volt, milyen alakot kellett formálnunk, addig tekergettük, nyújtogattuk, mígnem teljesen ellágyult a gyurma a kezünk melegétől.

A házi porcelángyurma ellenben olcsó, nagyon könnyű vele dolgozni, ráadásul fehérebb és csillogóbb még a frissen leesett hónál is. A csillámpor és az ételfesték párosával pedig szebbnél szebb díszeket varázsolhatunk, amit aztán ajándékként vagy akár
a saját otthonunk díszítéseként is felhasználhatunk.

Szódabikarbónás, fehér porcelángyurma, hozzávalók: kétszáznyolcvanöt gramm szódabikarbóna, hetven gramm étkezési keményítő, kétszázhuszonöt milliliter víz. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd csomómentesen, lassan beledolgozzuk a vizet. Kis láng fölött, kevergetés mellett gyurma állagúra főzzük. Levesszük a tűzről, folpackba csomagoljuk, nehogy kiszáradjon. A gyurmát négy-öt milliméteresre nyújtjuk, majd sütemény-szaggatóval elkészítjük a díszeket.

Vigyázzunk, óvatosan szedjük fel a díszeket, mert könnyen felpöndörödhetnek! A szárításukat szobahőmérsékleten is megoldhatjuk, ehhez azonban több idő kell, és a figurákat is többször forgatni kell közben, hogy egyenletesen száradjanak. Ha pedig sütőben szárítanánk, melegítsük elő nyolcvan fokra, kapcsoljuk ki, tegyük bele a díszeket, és többször forgassuk meg. Ha közben kihűlt a sütő, melegítsünk rajta, de semmiképp se süssük a figurákat, különben bebarnulnak. Amikor megszáradtak, festhetünk és rajzolhatunk rájuk.

Csillámos sógyurma, hozzávalók: négy csésze liszt, egy csésze víz, fél csésze só, két evőkanál só, ételfesték, csillámpor. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a vizet és az olajat pedig négy egyenlő részre osztjuk, majd kis tálkákba adagoljuk. A tálkákba ételfestéket öntünk, és elkeverjük az olajos vízzel. Ez-után a száraz összetevőket is elosztjuk négy részre, tálkákba adagoljuk, végül megszórjuk csillámporral. Ha ez megvan, nyújtódeszkán vagy az asztal lapján, belisztezett kézzel, sodrófával kinyújtjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!