2016.05.09. 15:40
Készítsünk csillámos sógyurmát a picivel
Veszprém - A hagyományos só-liszt gyurma receptek kissé idejétmúltak, ezért úgy gondoltuk, feldobjuk őket egy kis ételfesték és némi csillámpor segítségével.
A gyurmázást leginkább a kifestőkönyvek színezéséhez hasonlíthatjuk: nekiállhatunk a gyerkőccel, de egymagunknak is nagyszerű szórakozás. Az eredmény pedig egyedi, csillogó-villogó, káprázatosan csillámos gyurma! Jól emlékszünk még azokra az időkre, amikor az óvodában először bepillantást nyertünk a gyurmaművészetbe. A találkozásunk a régi, kemény, hamar ragacsossá váló anyaggal nem volt éppen örömteli, hiszen azon nyomban a körmeink alá mászott, mihelyt dolgozni kezdtünk velünk.
Nem beszélve arról, hogy teljesen mindegy volt, milyen alakot kellett formálnunk, addig tekergettük, nyújtogattuk, mígnem teljesen ellágyult a gyurma a kezünk melegétől.
A házi porcelángyurma ellenben olcsó, nagyon könnyű vele dolgozni, ráadásul fehérebb és csillogóbb még a frissen leesett hónál is. A csillámpor és az ételfesték párosával pedig szebbnél szebb díszeket varázsolhatunk, amit aztán ajándékként vagy akár
a saját otthonunk díszítéseként is felhasználhatunk.
Szódabikarbónás, fehér porcelángyurma, hozzávalók: kétszáznyolcvanöt gramm szódabikarbóna, hetven gramm étkezési keményítő, kétszázhuszonöt milliliter víz. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd csomómentesen, lassan beledolgozzuk a vizet. Kis láng fölött, kevergetés mellett gyurma állagúra főzzük. Levesszük a tűzről, folpackba csomagoljuk, nehogy kiszáradjon. A gyurmát négy-öt milliméteresre nyújtjuk, majd sütemény-szaggatóval elkészítjük a díszeket.
Vigyázzunk, óvatosan szedjük fel a díszeket, mert könnyen felpöndörödhetnek! A szárításukat szobahőmérsékleten is megoldhatjuk, ehhez azonban több idő kell, és a figurákat is többször forgatni kell közben, hogy egyenletesen száradjanak. Ha pedig sütőben szárítanánk, melegítsük elő nyolcvan fokra, kapcsoljuk ki, tegyük bele a díszeket, és többször forgassuk meg. Ha közben kihűlt a sütő, melegítsünk rajta, de semmiképp se süssük a figurákat, különben bebarnulnak. Amikor megszáradtak, festhetünk és rajzolhatunk rájuk.
Csillámos sógyurma, hozzávalók: négy csésze liszt, egy csésze víz, fél csésze só, két evőkanál só, ételfesték, csillámpor. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a vizet és az olajat pedig négy egyenlő részre osztjuk, majd kis tálkákba adagoljuk. A tálkákba ételfestéket öntünk, és elkeverjük az olajos vízzel. Ez-után a száraz összetevőket is elosztjuk négy részre, tálkákba adagoljuk, végül megszórjuk csillámporral. Ha ez megvan, nyújtódeszkán vagy az asztal lapján, belisztezett kézzel, sodrófával kinyújtjuk.