Otthon

2016.05.16. 15:30

Képtelenség megunni a muskátlit

A muskátlik még mindig nagyon népszerűek, évről évre több fajtából és színből választhatunk.

Tóth B. Zsuzsa

A muskátli egyik nagy előnye, hogy megfelelő helyen és rendszeres öntözéssel tavasztól a fagyokig szinte állandóan virágzik. Mivel a tövek sok lombot és virágot fejlesztenek, sok vizet és tápanyagot fogyasztanak, ezért a nyár folyamán a talaj tápanyagtartalmát pótolni kell
tápoldatozással, levéltrágyás oldattal. Szereti a permetezést és jót teszünk vele, ha az elszáradt virágoktól megszabadítjuk. A klasszikus fehér, piros és rózsaszín virágúak mellett már elterjedtek nálunk is a csüngő növésű muskátlik, amelyek szépen díszítik az ablakokat, erkélyeket.

Fülöp László kertész szerint eljött az ideje a muskátlik kiültetésének, az üvegházakból kikerülhetnek a szabadba

A muskátli mellé kísérőnövényt is ültethetünk, de ügyeljünk rá, hogy annak igényei megegyezzenek a muskátliéval. Választhatunk egynyári virágpalántát, alacsony fűszernövényeket. Például metélőhagyma, borsfű, majoránna, kakukkfű, bazsalikom is ültethető a muskátli mellé. Válasszunk középkötött, tápanyagban gazdag, agyagot is tartalmazó, úgynevezett C típusú virágföldet az ültetéshez. Az ültetőedény lehet cserép, de készülhet fából, műanyagból, vagy lehet bádogláda, öreg mosófazék. Fontos, hogy a felesleges öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az átteleltetett töveket a kiültetés előtt metsszük vissza. Egy méter hosszú ládába ne ültessünk három-négy növénynél többet. A hazánkban elterjedt muskátliknak két fő típusát ismerjük. A kerti muskátli szereti a meleg, napsütéses helyet, de naponta kell öntözni. A futómuskátlit inkább olyan helyre ültessük, ahol a nap egy részében árnyék, a másikban napsütés éri. Sok párát és vizet igényel, forró nyári napon akár kétszer is meg kell öntözni.

Az elsárgult leveleket és az elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítanunk. A muskátliknak tehát viszonylag egyszerű a gondozásuk, a szaporításuk és a teleltetésük is. Nyár elejétől az őszi fagyokig gyönyörködhetünk virágaikban, amelyek változatosak és mutatósak.

Májusra rendszerint a természet teljes pompájában virágba borul, nem véletlenül sokak kedvence ez a hónap. Sajnos a nappal egy időben a kártevők és a kórokozók is előbújnak, ezért nincs túl sok időnk a tétlenkedésre, el kell végeznünk az ilyenkor szükséges kerti munkálatokat.

A hernyók és egyéb kártevők ellen kipróbálhatjuk az alábbi receptet: három liter vízben feloldunk egy evőkanál őrölt pirospaprikát és hat csepp mosogatószert. Jól keverjük össze, ezután öntsük a permetet egy szórófejes üvegbe vagy flakonba, és hetente egy alkalommal permetezzük át vele a növényeket. A keveréket tartsuk hűvös, zárt helyen.

 

Nélkülük nincs boldog otthon

Kisállatok: nem számít, hogy kutya-, macska-, netán aranyhalpártiak vagyunk-e, egy kisállat a ház körül pozitív hatással van a hétköznapokra. A házi kedvencek mellett sohasem unatkozhatunk, megtanuljuk, mit jelent a felelős állattartás, ha pedig szomorúak vagyunk, a simogatásuktól hamar jobb kedvre derülhetünk.

Növényvilág: a bútorokkal semmi gond, egy csillár lehet gyönyörű, a kanapé lehet elegáns, de ez mind nagyon élettelen és unalmas, ha nincs körülöttük valami zöld.



Címkék#muskátli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!