Otthon

2015.11.16. 15:42

Karácsonykor virágzó kaktusz

A karácsonyi kaktusz lassan bontogathatja szirmait, ha egész évben ügyeltünk a megfelelő gondozására.

Tóth B. Zsuzsa

A kaktuszokkal szemben ez nem szúrós, tüskés, hanem lapos, levélszerű képleteket fejleszt. Ilyenkor már bimbós, és ha vigyázunk rá, az ünnepre kibontja színes virágait. A karácsony és újév közötti napokra időzíthető a virágzása, ha mostantól nem bolygatjuk. Nagyon fontos, hogy ne változtassuk a növény helyét, mert az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt, és ezért hajlamos eldobni a virágbimbóit. Hasonló következményekkel jár a túlságosan száraz és meleg levegőjű helyiség is. Világos, de nem napsütötte helyet kíván, legszebben 14 -16 fok közötti hőmérsékleten virágzik.

A bimbós karácsonyi kaktusz helyén már ne változtassunk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Nagyon érzékeny azonban az öntözésre. Nem szabad megengedni, hogy a földje kiszáradjon, de az is hátrányos számára, ha túlöntözik. Ezért naponta kevés vízzel kell ellátni, hetente egyszer célszerű tápoldattal megöntözni most, a virágzásra való felkészülés idején. Elvirágzás után a karácsonyi kaktuszt kissé vissza lehet vágni. A lemetszett hajtások alkalmasak a növény szaporítására is, mert, ha ezeket tőzeges homok keverékével megtöltött cserépbe ültetjük, akkor gyorsan és biztonságosan meggyökeresednek. A növény szaporítható az érett magjainak elvetésével, sőt oltani is lehet, és így törzses fácska nevelhető belőle.

 

Címkék#virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!