Otthon

2016.12.19. 12:36

Karácsonyi csináld magad - Kreatív dekorációk otthonra

Veszprém – Ünnepi dekorációkat, karácsonyfákat, díszeket nézegettem az interneten. Kíváncsi voltam arra is, hogy milyen divatirányzatok vannak e témában 2016-ban. Aztán megláttam néhány különleges, ágakból készített lakásdekort és elragadott a tenni akarás, valamit én is alkotni akartam.

Molnár Sándor

Úgy indultam neki, hogy veszek találomra néhány díszt a készülő művemhez. Jártam nagyáruházban, dekorációs boltban, és karácsonyi vásárban is. A tervem az volt, hogy skandináv stílusban készítem el a faág alapra épülő, sajátos fámat. Az alapinformációm a stílusról annyi volt, hogy domináljanak a sötétpiros, fehér és szürke színek. Legyenek természetes anyagok, mint a fa, vagy a filc, és nem árt, ha feltűnik a rénszarvas is, mint motívum. Nagyjából ennyi információval indultam el beszerező körutamra.

A nagyáruházban találtam filcből rénszarvasos díszeket, háromféle színben. Nem fogják kitalálni: fehér, piros és szürke színekben. Gömbdíszekből nagyon nagy volt a választék. Ízlésem szerint választhattam a sokféle szín, és méret variációból.

A feldíszített, saját alkotás a lakás dísze lehet az ünnepek alatt Fotó: Molnár Sándor

A dekorációs boltban már konkrétan elkapott a hév. Mint a vadászkutyát, amikor vérszagot kap. Sorra bukkantam rá a skandináv jegyeket tartalmazó, megfelelő színű kiegészítőkre. Képzeljék el, van rénszarvasos gömb is. Csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt annak, hogy éppen mit veszünk meg. Itt, már biztos voltam benne, hogy működni fog a dolog. Szereztem néhány kiegészítőt, természetes alapanyagokból, és begyűjtöttem az egyik nélkülözhetetlen kelléket, a kötelet, amivel a faágakat kell összekötnöm.

Befejezésül tettem egy kört a karácsonyi vásárban is, ahol arról győztek meg a látottak, hogy még néhány ezer forintot rá tudnék költeni a tervezett művemre. Azt viszont biztosan kijelenthetem, hogy 2016-ban a skandináv stílus jelen van Veszprémben is. Ha nem hiszik, járjanak utána.

Jó érzésekkel és a begyűjtött zsákmánnyal tértem haza. A díszeket tehát beszereztem. Már csak az alapot, a hét-tíz darab, különböző hosszúságú faágat kellett előteremtenem. Szerencsés helyzetben vagyok, mert családi házban lakom és az udvaron áll egy nyírfa. Az egyik ága évek óta „szúrta már a szemem”, mert állandóan koszos, vagy nedves volt miatta a járda. Elérkezett hát a megfelelő pillanat, hogy két problémát is megoldjak egyszerre. Egyrészt levágtam a bűnös ágat, másrészt a készülő dekorációhoz megszereztem a még hiányzó alapanyagokat.

Következett az ágak összekötözése a megfelelő formára. Talán ez a fázis kicsit nehezebben ment, mint ahogy előzetesen gondoltam. A szimmetria tartása miatt, és mert egy húsz méteres kötelet használtam, nehézkes volt az ágak felkötözése, de valahogy ezen a ponton is túljutottam.

Végül már csak fel kellett díszíteni az elkészült fa és kötél vázat. Egy órám ráment mire mindennek megtaláltam a helyét, de azt hiszem megérte. Ha még egy égősort is felfuttatunk a kereten, akkor még különlegesebbé tehetjük a dekorációnkat és este kellemes hangulatot varázsolhatunk a helyiségbe, ahová elhelyeztük.

Aki szereti az egyedi, ráadásul saját készítésű dolgokat, annak jó szívvel ajánlom, próbálja ki. Van még néhány nap karácsonyig, a hozzávalók könnyen beszerezhetők. Utána, már csak egy kis türelem és kreativitás kell, és akár az egész családot bevonhatjuk a munkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!