Otthon

2015.06.22. 11:40

Itt a nyár, és a romantikus hangulatú csokrok ideje

A lakást, teraszt, erkélyt, verandát dekorálhatjuk akár egy csokor mezei hatású virággal is. Amellett a nyári partik, esküvők gyönyörű kelléke lehet egy szép csokor.

Tóth B. Zsuzsa

A virágkötő és kereskedő Rompos lányok, Tündi és Klaudia szerint a romantikus hangulatú csokrok idejét éljük nyáron.

Mindig a szezonális virágokat részesítsük előnyben, a tátika, levendula, szellőrózsa ideje most van. Érdemes élni a lehetőséggel és szedni magunknak egy csokornyi virágot az udvaron.

A nyári időszakban rengeteg női névnap van, kerti ünnepségekre megyünk, amellett a Balaton-felvidék, a Káli-medence vidéki hangulata után vágyakozunk akkor is, ha városban lakunk. Egy-egy szép, vidéki hatású csokorral a lakásba csempészhetjük a vidéki érzést, amellett jobb kedvre derít mindenkit a virág látványa. Régebben nem vásárolhattunk a virágboltban például tátikát, speciális, vágott virágként is tartós napraforgót, levendulát. Ma már ennek sincs akadálya. Szép csokorba köthetjük a szálakat liziantusszal, rezgővirággal. Mindegyik tartós vágott virág, akárcsak a kardvirág, vagy a hortenzia. A lányok azt ajánlják, hogy minden nap adjunk friss vizet a virágoknak és egy kicsit vágjuk vissza a szárakat. Azt egyébként készíthetjük tarka, színes virágokból, de egy szín különféle árnyalataiból szintén. Hangulatunktól függ. A virágokat forgassuk körbe, miközben csokorba szedjük és a vázában szépen helyezzük el a szálakat. A középsőket kicsit feljebb húzhatjuk a könnyedebb hatás céljából. Aki ügyes, akár egy asztaldíszt is elkészíthet így. Vázának még egy befőttesüveg is alkalmas, ha azt körbekötjük egy szélesebb csipkével, amely virágboltokban, rövidáru üzletekben beszerezhető. Elegánssá teszi, ha masnira kötjük a szalagot és pár szép gyöngyöt fűzünk mellé damildrótra.

De a lakást is feldobhatja egy ilyen egyszerűen elkészített olcsó váza. Kísérő zöld növény lehet a borostyán is, azonban a lányok szerint jó, ha minél kevesebb a zöld a csokorban, mert az csökkenti a virág tartósságát. A csokor visszafogott csomagolást kapjon, nem illik mellé a cicoma. Inkább kössünk köré egy szalagot, ami lehet csipke, a lányok is szívesen burkolják azzal a vidéki stílusú menyasszonyi csokrok szárát. Drótozni nem szükséges ezeket a virágokat, viszont a melegben hamar beszáradhat a száruk, ezért lehetőleg a bevásárlás utolsó állomása legyen a virág vásárlás nyáron.

A Rompos lányok, Klaudia és Tündi szerint magunk is köthetünk gyönyörű csokrokat például kerti virágokból lakásdísznek. Tartós vágott virág például a tátika, de a ma oly divatos és éppen most nyíló levendulát is beleköthetjük a csokorba. (Fotó:Tóth B. Zsuzsa)

A levendulát pedig később akár meg is száríthatjuk. Ha látjuk, hogy lankad, vegyük ki a vízből és fejjel lefelé lógatva szárítsuk meg. Fogjuk fel a lehulló virágokat, tegyük kis textil zacskóba és lógassuk a ruhás szekrénybe. Illatosít és elűzi a molyokat. A hálószobában ugyancsak jó szolgálatot tesz, segít az ellazulásban, a pihentető alvásban. Ma már több féle levendula kapható, a klasszikus francia levendula illata erős, kellemes, a pillangó levenduláé kevésbé.

A levendula az illata mellett a kertben a rózsa hasznos szomszédja, mivel elűzi a kártékony levéltetveket. Emiatt ha lehet, ültessük őket egymás mellé. Ami pedig a gyönyörű hortenziát illeti, az a savanyú talajt kedveli és a félárnyékos helyet. Azaz a keleti, északi oldalt, nem pedig a tűző napot. Aki azt szeretné, hogy a hortenzia virága kék maradjon, az idősek tanácsai szerint rézgálicos vízzel locsolja a növényt, vagy tűzzön mellé a földbe szegeket. A kioldódó vasoxid szépen megszínezi a hortenzia virágát. Tavasszal metsszük vissza, akkor nyárra szép gömbölyű bokorrá fejlődik.

Címkék#virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!