Otthon

2015.08.31. 06:45

Itt a befőzési szezon

A sárgabaracklekvárok már mindenütt a kamrában sorakoznak. A szüreti időszaknak azonban még nincs vége. A szilva befőzésének szezonja most kezdődött, a gyakorló háziasszonyok dzsemet és befőttet is készíthetnek az ízletes gyümölcsből. Az idei termés minősége kiváló, ám mennyisége szinte fele a tavalyiénak, ezért drágább lehet a lekvárkészítés, mint a korábbi években.

Szántó Renáta

A piaci árusok elmondása alapján sokan várnak még a befőzéssel egy hetet, így a kereslet még nem érte el a csúcspontját. A kereskedők szerint a mostani szilva finom, de még egy kicsit kemény és éretlen a befőzéshez. A háziasszonyok többsége ezért csak fogyasztási mennyiséget vásárolt eddig a gyümölcsből.

Soós István és Adorján Károly őstermelők szerint a gyümölcs mostani állapota tökéletes a kompot készítéshez, ám dzsemfőzéshez ők is azt tanácsolják, hogy várjanak még néhány napot a vásárlók, addigra ugyanis a gyümölcs zamata és íze még intenzívebb lesz.

A szilva, a többi gyümölcshöz hasonlóan többféleképpen feldolgozható. Befőttként húsok mellé ajánlják a szakemberek, hiszen tökéletes köretként egészítheti ki az ételek íz világát. Ha kompót készül belőle, akkor önálló desszert vagy szilvás gombóc is lehet. Lekvár formájában pedig a többség kenyérre keni, vagy tésztába, palacsintába és süteménybe rejti a gyümölcsízt.

Simon Tamás dunaföldvári szilvatermelő
Fotó: Penovác Károly

A szilvából készített finomságokhoz szívesen nyúlnak a családok télen, amikor nem lehet a kertben vagy a boltban frissen megvásárolni a gyümölcsöt. Gotthárd Károlyné tapasztalatai is ezt támasztják alá, a nagymamát ugyanis minden évben kérlelik gyermekei és unokái, hogy készítsen lekvárt és kompótot nekik. A család szerint mennyeiek az asszony által készített finomságok, hiszen a tudása mellett a szeretetét is beleteszi. A befőzés náluk családi program, igazi hagyománya van a közös munkának.

Ili néni már gyermekkorában, édesanyja mellett eltanulta a befőzés fortélyait. Néhány titkot a Napló olvasóival is megosztott. Kiemelte, hogy a gyümölcsöt már a lekvárkészítés előtt egy nappal felaprítja és lecukrozza. A masszát egész éjszaka hagyja állni, majd másnap több kis adagban felfőzi egy fazékban vagy ecetes tepsiben kisüti a sütőben.

Gotthárd Károlyné, Ili néni néhány saját készítésű finomsággal
Fotós: Györkös József

- A főzött lekvár folyósabb lesz, ami palacsintába és kenyérre kenhető, ennek mindig nagy sikere van a családban. A másik módszerrel, a sütőben készített dzsemmel pedig keményebb állagú lekvárt kapunk, ami sütemények töltelékéhez, buktához ideális. A befőzést követően tartósítószerként szalicilt használok, ám a lekvárra csak akkor teszek, ha a gyümölcs nem volt kiváló minőségű, más esetben két fóliával zárom le az üvegeket és azok közé teszem a port, így nem kell kidobni még egy kanállal sem a finomságokból – részletezte a trükköket Ili néni.

A háziasszony a piaci árusok véleményével ellentétben már elkészítette az idei lekvárokat, szerinte is szép volt a termés, kompótot viszont nem készített, mivel a tavalyiból maradt a kamrában elegendő. A befőzéssel nem akart várni, aminek nyomos oka volt. Hamarosan megszületik a dédunokája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!