Otthon

2017.08.21. 14:25

Hun üstben egyszerűbb főzni

A csókakői hunok hagyományőrző csoportja hun üstben főz a rendezvényeken, ezt láthatta mindenki például a sümegi Jakab-napokon is.

Tóth B. Zsuzsa

Egy rekonstruált üstben főztek, amely nem egy az egyben hasonlít az eredetire. Kisebb annál, de formájában és külsejében teljesen megegyezik azzal. Ahol 150 főre kell főzni, ott a rendes méretű, háromszor ekkora üstben főznek. Vezetőjük szerint a hunok kormeghatározása ebből az edényből a legkönnyebb, sok hun bronzüstleletünk van.

A hun üst rekonstruált mása ma is praktikus
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az edény használatával cél volt, hogy minél nagyobb mennyiségű ételt tudjanak megfőzni egyszerre. A csókakői hunok akár 250 fő részére is főznek az üstben. Abban viszonylag gyorsan, nagy hővel lehet dolgozni, főzni. Alakja eltér a bográcsétól. Saját lába, azaz palástja van, amin tökéletesen megáll. Beleállítják a tűzbe, az körülötte ég, a lába, a palást viszi fel a hőt. Könnyebb a szállítása, mint a klasszikus bográcsnak, nem kell hozzá állvány, és helytakarékos. Koronaminta díszíti, és a kialakításnak köszönhetően forrón is arrébb lehet vinni egy fakanállal. Szabolcsban máig fennmaradt, lekvárfőző fakanalat használnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!