2017.08.21. 14:25
Hun üstben egyszerűbb főzni
A csókakői hunok hagyományőrző csoportja hun üstben főz a rendezvényeken, ezt láthatta mindenki például a sümegi Jakab-napokon is.
Egy rekonstruált üstben főztek, amely nem egy az egyben hasonlít az eredetire. Kisebb annál, de formájában és külsejében teljesen megegyezik azzal. Ahol 150 főre kell főzni, ott a rendes méretű, háromszor ekkora üstben főznek. Vezetőjük szerint a hunok kormeghatározása ebből az edényből a legkönnyebb, sok hun bronzüstleletünk van.
A hun üst rekonstruált mása ma is praktikus
Fotó: Tóth B. Zsuzsa
Az edény használatával cél volt, hogy minél nagyobb mennyiségű ételt tudjanak megfőzni egyszerre. A csókakői hunok akár 250 fő részére is főznek az üstben. Abban viszonylag gyorsan, nagy hővel lehet dolgozni, főzni. Alakja eltér a bográcsétól. Saját lába, azaz palástja van, amin tökéletesen megáll. Beleállítják a tűzbe, az körülötte ég, a lába, a palást viszi fel a hőt. Könnyebb a szállítása, mint a klasszikus bográcsnak, nem kell hozzá állvány, és helytakarékos. Koronaminta díszíti, és a kialakításnak köszönhetően forrón is arrébb lehet vinni egy fakanállal. Szabolcsban máig fennmaradt, lekvárfőző fakanalat használnak hozzá.