Hogyan legyünk környezettudatosak? Zöld tisztítószerek a háztartásban

2017. április 21., 11:56 szerző: Sági Ági
komment
Veszprém – Kevés környezetbarát termék olcsóbb a hagyományosnál, de a zöld tisztítószerek többsége ilyen. Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy kis ecet, mosószóda és szódabikarbóna használatával ragyog az egész ház.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

- Hozzánk sokszor jönnek be azzal, hogy nagyon környezetbarát tisztítószereket keresnek. Elmondják, hogy külterületen laknak, nincs csatornájuk, kútvizet isznak és félnek, hogy elszennyezik azt. Illúzió azt képzelni, hogy egy társasház másképp működik. Csak ott nem azonnal, hanem pár kilométer múlva jut a vízbe a szennyezés. - mondja Zelenák Adrián a Zöldbolt.hu cégvezetője.

– A mosószerek közül elsőként a mosószódáról érdemes beszélni. Ezt sziksónak is hívják, a természetben is előfordul. Felveszi a versenyt bármely drága mosószerrel. Az illat-mentessége szokta zavarni az embereket, de az illat mosóparfümmel pótolható. A mosóparfümöket öblítő helyett szokták alkalmazni, ezek használatával főként a szállítási és csomagolási környezetszennyezést lehet megúszni. A mosóparfümöt ecetbe szokták csepegtetni a mosógép öblítő tartályába. 15 százalékos ecetből akár egy deciliter is használható egy mosáshoz. Az ecet nem csak öblítéshez jó, de a mosógépet is vízkő- mentesen tartja, mint bármi mást a wc-től a csempéig, és fertőtlenít is Sokan nem szeretik az ecet szagát, ők használjanak citromsavat helyette, ami szintén kiváló vízkő oldó. Mosni lehet még a mosódióval, aminek a héjában szaponin van.

Ez megtalálható a vadgesztenyében is, több ismerősöm mos a gesztenyével pár hónapig, amíg friss. Felmosáshoz mosószappanos vizet- belereszelt mosószappannal, vagy mosódió főzetet érdemes használni. Citromsav és szódabikarbóna vizes keverékével, a lefolyót dugulását lehet megszüntetni. A szódabikarbóna kiváló zsíroldó és szagtalanító, forró vízzel a leégett dolgokat is el lehet tüntetni.  Érdemes még a nátrium perkarbonátról szót ejteni, ami szintén környezetbarát anyag. Ez olyan gyorsan bomlik vizes közegben, hogy bomlásakor szabad oxigén szabadul fel, ami kiviszi a foltokat, és szép fehér színt ad a ruháknak.

Sági Ági

2017. április 21., 11:56 szerző: Sági Ági

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...