Otthon

2016.12.08. 21:10

Hazánkban is díszlik az afrikai kerek liliom

Fantasztikusan szép gömb alakú virága közel kétszáz piros és fénylő, csipkézett kicsi sziromból tevődik össze, s egy száron emelkedik ki a levelek közül.

Sipos Ottó Tibor

A leggyakrabban termesztett gumós dísznövények egyike a vérvirág, más néven afrikai vörös liliom vagy kerek liliom. Minden növény csak egy tizenöt-húsz centiméter átmérőjű virágot hoz, amely több hétig díszlik. A virágok színe fehér, pirosas narancssárga, rózsaszín árnyalatú, világossárga portokkal. Gumója mérgező, ha bekerül a szervezetbe, hányingert, hányást és hasmenést okoz.

Fotó: Sipos Ottó Tibor

A vérvirág jól érzi magát az árnyékos kertben, gyönyörűen díszíti a verandát és a szobát is. Ha már elmúlt a fagy veszélye, kitehetjük cserepesen a kertbe, de kiültethetjük szabad földbe is. A cserepeket télire be kell vinni, vagy a gumókat ki kell szedni a földből és bent teleltetni. A vérvirág gyökere a talaj szintje alatt van, a földjét mindig nedvesen kell tartani, tápoldattal és természetes trágyával kell gazdagítani. Rendszeres öntözés mellett hozza a legszebb virágot. Nyugalmi időszakban kevesebb öntözést igényel.

Fotó: Sipos Ottó Tibor

A talaj felszínére vetett magról aránylag könnyen szaporítható, hároméves korában várható virágzása, mely díszévé válik kertünknek, lakásunknak.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!