Otthon

2017.03.13. 12:01

Használjuk ki a hideget - Árulkodó lehet a hőkamerás fotó

Veszprém – Ha folyton hideg, huzatos a ház, ajánlott hőkamerás felvételeket készíttetni, hogy megtudjuk, a lakás mely pontján, a falakon vagy a tetőn távozik-e a meleg. Már az apró módosítások is jelentős megtakarításokkal járhatnak.

Leitner Vera

A hideg téli időjárásnak is megvannak az előnyei, többek között ilyenkor érdemes hőkamerás felvételeket készíttetni az otthonunkról, akár már most gondolva a tavaszi, nyári házfelújításokra.

– A hőkamerázás kizárólag téli időszakban végezhető, amikor kellően nagy a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség. Ez a vizsgálat nem váltja ki az energiatanúsítványt, mégis, ennek segítségével könnyűszerrel kideríthetjük, hol szökik a meleg, vagy éppen mitől penészesedik a fal. A nagyobb felújítások előtt segít rangsorolni, hogy energetikai szempontból mire érdemes költenünk, hamar képet kapunk róla, hogy a nyílászárókat kellene-e szigetelni, vagy a padlás, esetleg a lábazat okolható-e a ház gyors kihűléséért – tudtuk meg Szalay Tímeától, a veszprémi Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnökétől.

Társasházi homlokzat szigetelés. Sokat spórolhatnak vele a lakók Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mielőtt saját fejünk után haladva nekiveselkednénk a jelentős munkával és kiadásokkal járó külső-belső szigetelésnek, érdemes egy hőkamerával körbe fotóztatni a házat, tanácsolja az egyesület vezetője, így gyorsan kiderül, hol vannak az épület gyenge pontjai. A Csalán Egyesület előzetes egyeztetés után, ingyenesen végzi el a vizsgálatot a szolgáltatás iránt érdeklődők otthonában, a javaslatokról, eredményekről pedig azok kiértékelése után tájékoztatja a tulajdonosokat.

– A hőkamerás felvételek segítségével a meleg megtartására az adott épület szempontjából leghatékonyabb megoldásokat találhatjuk meg – emelte ki az egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!