Otthon

2015.08.31. 09:28

Felújítás előtt állva alaposan gondoljunk át minden szempontot

Prevics Bori lakberendező, enteriőrtervező szerint ajánlatos mindent alaposan átgondolni egy lakásfelújítás, építkezés előtt.

Tóth B. Zsuzsa

A lényeg az alapos tervezés, amivel később rengeteg bosszankodást megspórolhatunk magunknak. Először gondolkozzunk, álmodozzunk és képzeljük el leendő otthonunkat, négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre. Ha a bútorozást kitaláltuk, megvan a konnektorok, villanykapcsolók helye, és a radiátorokról is gondoskodtunk elvben, jöhetnek a függönyök és a karnis, majd ha megtaláltuk a szívünkhöz kedveset, csak akkor döntsük el a falak színét. Hiszen előbbiből bár hatalmas a választék, mégis korlátozott az anyagok és árnyalatok száma, falfestékből viszont gyakorlatilag bármilyen árnyalatot kikevertethetünk – tanácsolja a lakberendező.

Vigyázzunk a vad színekkel is, maximum egy falon kísérletezzünk, különben hamar megunhatjuk a kavalkádot. A szőnyegeket illetően óvakodjunk a sok kis rongyszőnyegtől, és az egész padlót beborító változatoktól is, hiszen a térérzetünket mind a kettő negatívan befolyásolja. Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy a sok kis csecsebecsét, amiktől nincs szívünk megválni, vagy abban az esetben talán családi viszály alakulna ki, ha a rokonok nem fedeznék fel a polcon minden látogatásukkor, próbáljuk meg rendszerezni. Vagy egy helyre pakoljuk az összeset, vagy anyaguk, méretük, színük, esetleg stílusuk szerint próbáljunk harmonikusan elrendezni őket. A konyhára és a fürdőszobára különösen figyeljünk oda. Mindkét helyiségben kiemelt szerepet kapnak a konnektorok. Gondoljuk át, hány elektromos szerkezetet használunk, előbbiben legyen helye a kávéfőzőnek, kenyérpirítónak és vízforralónak is, utóbbiban pedig többek között az elektromos fogkefének, hajszárítónak, és villanyborotvának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!