Otthon

2016.11.07. 12:08

Fagyasztóba, verembe

Veszprém – A kerti zöldségeket többféleképpen eltehetjük télire. Fagyaszthatjuk, homokban, vagy veremben tárolhatjuk.

Tóth B. Zsuzsa

Az eddig fel nem használt kerti zöldségféléket, sárgarépát, petrezselyem gyökeret, pasztinákot, céklát a lehetőségeinkhez mérten tárolhatjuk a téli hónapokban. Akinek van elég helye a fagyasztóban, az megtisztítva, kellőképpen lezárva, esetleg aprítva tarthatja a jégszekrényben. Száraz homokkal teli ládában a hűvös, sötét pincében is eláll, de ha nem vagyunk restek télen néhány hetente kibontani a vermet, abban is remekül tárolhatjuk.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ősi módszer kiment ugyan mára a divatból, de nem merült feledésbe. A veremhez a kertkapuhoz közel ássunk egy gödröt, a zöldség mennyiségétől függő méretűt, de legalább fél méter mélyet. Alját és oldalát béleljük ki szalmával, ebbe fektessük a zöldjétől megtisztított, egészséges gyökereket. A tetejére újra szalma kerül, majd földdel fedjük be nagyjából húsz centi vastagon. A legnagyobb hóban és hidegben is friss, ropogós marad benne a zöldség késő tavaszig. Elég néhány hetente egy ásóval megbontani valamelyik sarkát, majd ha kiszedtük a pár hétre elég zöldséget, takarjuk vissza.

 

Tipp:

Tisza Kalmár György festőművész szerint a szín a fény különböző megjelenési formája. Energia, elektromágneses rezgés, amely maga az élet. Minden élőlény abból a fényből él, amit a környezetéből felvesz. A megfelelő színek felhasználásával elkészített kép rezgése átadásával képes rá, hogy azt látva jobban érezzük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!