Otthon

2017.04.24. 09:39

Esztergált facsodák - Szabó Jánosnak az esztergálásban ma már fia, a tizenegy éves Milán a jobb keze

Tapolca - Gömbölyű a formájuk, kellemes, természetes a színük, selymes tapintásúak. Egyszerűen muszáj kézbe venni Szabó János és fia, Milán fatálait.

Tóth B. Zsuzsa

Jani faipari iskolában tanult, ott szeretett bele az esztergálásba. Igaz, fogorvosi kellékeket szállít napközben, de este és hétvégén belakja a garázst - ami ma már inkább műhely -, és csodálatos tálakat esztergál. Pontosabban esztergálnak, mert mára tizenegy éves fia, Milán szintén megfertőződött a fával. Csak ők ketten tudják, melyik tálat melyikük készítette, olyan profi munkát ad ki a keze alól Milán is. Sorra készülnek a kisebb-nagyobb tálak, tányérok, poharak, mozsarak.

Érdekes darab például a kis talpas pálinkás pohár, szárán karikával. Azt már Milán is elkészíti, egy darab fából, ragasztás nélkül. Náluk még a tél végén kiszuperált karácsonyfa törzséből is készül valami, idén talpas poharakként él tovább a fenyő. Jani az első vázáit kőris fából esztergálta, bár azt mondja, nem lettek jók, mégis őrzi őket a konyha polcain a meggyfából készült kis fűszertartó, a különféle tálkák mellett. Jani felesége, Zsuzsa használja, de vigyázza mindet és mosolyogva mutatja, hogy náluk vágódeszkából sincs hiány.

Szabó János és fia, Milán gyönyörű használati tárgyakat esztergálnak különféle faanyagokból. A képen Milán esztergál, Jani egy hatalmas, félkész magnólia tálat tart a kezében   Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sőt, Jani a komplett konyhaszekrényt ugyancsak maga készítette. Annak idején ugyanis nem győzte várni az asztalost, aki keretet készített volna az ablakhoz, hát megcsinálta maga. A többi meg már jött sorjában. A terasz korlát, a kerti bútor, a virágtartók, a konyhabútor. Ha csak kevés ideje van, akkor leszalad a pincébe, hogy egy-egy tálat esztergáljon. Vallja, hogy nagyon szép munka fával dolgozni. Igyekszik is kihozni a legtöbbet egy-egy darabból, úgy, hogy megmaradjon a fa erezete, sőt esetenként a kérge is. Rusztikus hatást kölcsönöz egy tálnak, ha a szélén ott a kéreg. Pláne, ha a szijács csík vonala szabja meg a méretet. Az akáctál világos színű részét ugyanis nem fogja be a különleges ammóniás füst, mivel az ammónia a csersav tartalom miatt azzal nem lép reakcióba. Így csak a tál alja lesz sötét barna.

Ha pedig amaránt fához jut Jani, a gyönyörű bordó színű faanyagot világosabb színű tál szélére ragasztja, elegáns a végeredmény. A műgyantába zárt kávészem csíkkal díszített tál pedig modern otthonokba illik. Jani abban a pillanatban dönti el, hogy egy fahasábból mi készüljön, amikor az eszterga kereke elkezd pörögni.

Akkor elvégzi a durva munkát, aztán hagyja száradni a félkész darabokat. A mérőműszer megmutatja, mikor száradt ki annyira a fa, hogy folytatható az esztergálás a finom munkával. Azt mondja, legjobban a keményfával tud dolgozni, mit például a dióval, aminek fekete változata is van. A fenyővel nehezebb bánni, de a kedvencek között van még a cseresznye, a kőris. A nagyobb akác, bükk és juhar darabokból tálak születnek, pláne a kérges platánból.

A kisebbekből nyaklánc medál, hozzá illő fülbevaló, gyűrű születik. Némelyik több féle fából, aprólékos munkával, kis darabokból összeragasztva lesz egyedi, mások az olajos felületkezeléstől nyernek még szebb külsőt. A lapos cseresznye tálban a mélyedés nem középre esett, attól különleges. A négy milliméter vastag juhar tál elkészítése pedig pont az anyag vékonysága miatt okozott némi kihívást, de megérte.

Milán még csak tizenegy éves de már profi munkát ad ki a keze alól, a képen látható szinte összes tárgyat ő készítette
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fát műgyantával kombinálva határtalan a lehetőségek sora. Jani a múltkor egy érdekes írószer tartót készített gyantával körbeöntött ceruza végekből, esztergálva. Barackfából kisebb-nagyobb gombák készültek, némelyik kalapján meghagyta a fakérget. Remek lakásdíszek. A tenyérbe simuló húsvéti tojások, a fagolyók, az ékszertartó dobozkák ellenállhatatlanok, az apró pörgettyűk a gyerekek kedvencei. Amelyik pedig fejtetőre áll, attól a felnőttek is csak ámulnak. A Szabó családot időnként a kapuban egy-egy fatörzs fogadja, az ismerősök sokszor meglepik őket fával.

A múltkor valaki Ajkáról hozta le kocsival a kivágott vadkörte fáját, hogy az esztergályosok kedvükre alkothassanak. Egy másik ismerős az öreg magnólia fa törzsét ajándékozta nekik, hatalmas tál készül belőle. Akit pedig elszomorít, hogy ki kell vágnia az öreg diófát az udvaron, készíttethet belőle egy tálat emlékül, úgy vigasztalódik. Milán legszívesebben tulipánokat esztergál, de szívesen készít tálakat is. Testvére, Eszter szintén megpróbálkozott már a feladattal, eddig egy hóember került ki a keze alól.

Édesapja szerint vannak női esztergályosok is, hiszen ez könnyű munka. Igaz, sokat kell állni a gép mellett és egy fatuskó megemelése sem mindig egyszerű. Azonban ha valaki szereti a szakmát, csodálatos darabokat alkothat különböző fákból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!