Otthon

2016.08.25. 07:45

Dekorálás kevés pénzből, sok ötlettel

Ötletekkel, némi kreativitással akár pénz nélkül is feldobhatjuk otthonunkat. A zalagyömörői Illés Lászlónénak lételeme az alkotás. Hivatali munkája után otthon sokat horgol, köt, díszíti a lakást. Mint mondta, őt ez feltölti, kikapcsolja, az eredmény pedig boldoggá teszi.

Tisler Anna

Fürdőszoba rendezéskor gondolkodott, hogyan dobhatná fel a mosógépet. Nézegette, és hóember formát látott benne. Vásárolt olyan papírt, aminek a hátulja ragasztós, vett hozzá piros csíkot, és amikor volt néhány szabad órája, munkához látott.

- Méretre vágtam a kartont, lehúztam a hátoldaláról a papírt és felragasztottam - mondta. - Ez nagy odafigyelést igényel, mert a felragadt papírt nehéz leszedni, esetleg el is szakadhat, úgy pedig már nem szép. Felragasztottam a nyakába a szalagot, ami a piros sálat jelenti, majd fekete papírból kivágtam a köröket a szájnak és a szemeknek, majd narancssárgából az orrot. Azóta az egész fürdőszoba is vidámabban néz ki.

Illés Dorottya viseli a divatos pulóvert Fotók: Tisler Anna, archív

Illés Dorottya egyik kedvenc sálja

Nyári blúz

Némi ötlettel bármelyik háztartási gépet egyedivé tehetjük.

Lámpát is csinálhatunk házilag. A világítótoronyhoz néhány virágcserép szükséges, egymás fölé rakva, a felsőbe pedig egy égő. Napközben dísz a szoba valamelyik sarkában, este pedig bevilágítja a helyiséget.

A nyáron a tűző nap elleni védekezésre használt szalmakalap a borús idő beköszönte után szintén dekorációként kerülhet fel a falra. Köthetünk rá az őszre jellemző színű szalagokat, az erdei kiránduláson gyűjtött leveleket, bogyókat, száraz virágokat. Az így készült őszi kompozíció jól mutat a falon, az ajtón.

Illés Lászlóné most egy pulóveren dolgozik

A legújabb divat az üvegfestéssel készült esküvői pohár

Illés Lászlóné a már sokszor elolvasott kemény táblás könyveket sem dobja ki. Egy szabad délutánon akár angyalka is készülhet abból. Minden egyes lapot félbehajt, így megkapja az angyalka testét. A fejnek gömböt használ, ami lehet akár pingponglabda is. Szemet, szájat fest, hajat ragaszt, gyöngyből a könyv kemény borítójára szárnyakat formáz. Ahhoz, hogy jól mutasson, vastagabb könyv szükséges.

Tális Petra kötöttben

Ma nagy divat, hogy különböző ünnepi alkalmakra üvegfestéssel teszik egyedivé a poharakat. Dorottya esküvőre készített olyat. Mint megtudtuk, festékkel, kiegészítőkkel, szalagokkal, tüll anyaggal, ragasztós papírral bármit meg lehet oldani. Egyik barátjuk bocskaiba öltözött vőlegényt kért a pezsgős poharára, egy menyasszony pedig csupa csipkét.

Némi ötlettel a mosógépből lehet hóember

- Üvegfestékkel megfestjük a pohárra a kért figurát, várunk, amíg megszárad, majd papírból kivágjuk és ragasztjuk a nyakkendőt, az öltönyt, vagy hölgyeknél a gyöngyöt, a fodrokat - tudtuk meg. - A pezsgős vagy boros üvegre is húzhatunk sálat, szoknyát.

A nyáron használt szalmakalapból vidám őszi dekorációt is készíthetünk

Dorottya minden kézműves dolgot szeret, a legkedvesebb időtöltése azonban a horgolás, a kötés. Lánya, akit szintén Dorottyának hívnak, egyedi ékszereit, ruháit, kiegészítőit mind ő készíti. A vidéken dolgozó lány gyakran jár haza, mégis mindig új darabbal megy vissza munkahelyére. Édesanyja minden kérését teljesíti. Egy-egy pulóver, kardigán, sál napok alatt elkészül. A horgolt fülbevaló is nagy divat. Mivel kicsi, sokan azt hiszik, abból egy nap alatt több is elkészül. Meg kell horgolni a darabokat, amiket utána összehorgol. Az nehéz és időigényes. Dorottya tagja egy internetes hobbycsoportnak, ahol a tagok tanácsokat adnak egymásnak. Egy francia hölgy videón is bemutatja, hogyan köt vagy horgol. Ma már gazdag a választék fonalból, aki azt akarja, a megajándékozott sokáig tudja viselni a ruhadarabot, érdemes a jobb minőségű drágábbat választani.

A cserépből készült világítótorony szép és praktikus is

Divat a horgolt fülbevaló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!