Otthon

2016.08.15. 14:55

Ciprusok, rózsák és kisgyerekek - Legszebb kertek Veszprém megyében (10. rész)

Márkó - A legszebb kertek versenyére 26 nevezés érkezett, a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most Somogyi-Barka Katalinék kertjéről olvashatnak.

Tóth B. Zsuzsa

Katalinék 2009 óta laknak a márkói családi házban, az-óta folyamatosan gyarapszik, szépül a kert, az udvar. Közben három kisgyerekkel bővült a család, a legkisebb születése miatt nem indultak tavaly versenyünkön.

Somogyi-Barka Katalin férjével együtt gondozza a kertet, sőt, már a gyerekek is besegítenek néha (Fotó: Penovác Károly)

- Akkor leginkább a vele való foglalaltosságok kötötték le az időnket, de a férjem megígérte, hogy idén benevez - mondja mosolyogva Katalin, aki maga tervezte meg, hogy mi kerüljön a kertbe és hova.

Szakember segítségére nem volt szükség, de minden új növénynek utánanéznek, hogy a lehető legszakszerűbben gondozzák. Nem bánják, hogy sok a munka a kerttel, inkább megosztják a feladatokat a klasszikus formában. A családfő elvégzi a tavaszi metszést, karbantartja a bukszusokat, és permetez, amikor szükséges.

Fotó: Penovác Károly

- Ami megtetszett ez alatt néhány év alatt, azt megvettük, elültettük. Egyik évben Németországban dolgozott a férjem, ott sokat megtudtam a rózsákról, a strapabíróságukról, a lehetséges kártevőikről. Viszonylag kevés törődést igényelnek, de folyamatosan virágoznak tavasztól őszig, ezért ültettem sokat. Rendszeresen tápoldatozzuk a növényeket, folyékony tápot kapnak a virágok, a fű pedig műtrágyát, minden évszakban más összetételűt. A muskátlikat tavasszal visszavágom, aztán tápoldatozom, és mehetnek az ablakba - sorolja Katalin. Bevallja, hogy nagyon szeretik az örökzöldeket, óvják a Leyland-tujákat, szép náluk a kagylóciprus,
a koreai jegenyefenyő nagy becsben van tartva. A teraszra lila akác fut, lugast szeretnének kialakítani belőle. A sok leander cserepekben virít, több mint húszfélét összegyűjtött a háziasszony. Tavaly visszametszette őket, idén későn kezdtek virágoz-ni, de már behozták a lemaradást.

Fotó: Penovác Károly

Pincéjük nincs, de a ház melletti kis épületben nyolc-tíz fokos a hőmérséklet télen, ott jó helyük van. A mandarinfát és a selyemakácot a férj édesanyjának télikertjébe menekítik a hideg elől.

- Szeretjük a természetes, hagyományos és régi dolgokat. A dédi öreg, lyukas locsolókannája a szemétbe került volna, de inkább muskátlit ültetek bele, ahogy a zsírosvindőkbe szintén. Jó, ha a gyerekek a régi eszközöket is megismerik. Több régi tárgynak is szeretnénk majd helyet adni a kemencénél, amit a férjem épített. Szívesen sütünk pizzát, kenyérlángost.

Fotó: Penovác Károly

Az előkertben pedig sziklakertfélét alakítottunk ki. Nagyjából készen is van a kert. Amit terveztünk, az mostanra elkészült, legfeljebb a kemence mellé, a féltető alatt alakítunk ki egy kiülőhelyet.

 

 

A gyermekeik is vigyáznak a kertre

Tavasszal a férj metszi a rózsákat, mert Katalin sajnálná drasztikusan visszavágni őket. A Leyland-ciprusok sövényét szintén a családfő metszi, de lassan már a gyerekek is segítenek. A nagyobbik kislány szívesen öntöz, tudja,
hogyan kell tápoldatozni, illetve hol kell levágni az elnyílt rózsafejeket. A gyerekeknek hátul, a gyümölcsfák közelében hagytak egy kis játszóteret, de ahogy nőttek és egyre több lett a növény, megszokták azokat. Vigyáznak rájuk. A két nagyobbiknak saját virága van, ha kinyílnak, örömmel újságolják a hírt szüleiknek.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!