Otthon

2015.09.28. 13:57

Boszorkányok és pókok: őszi hangulatba öltöztethetjük a lakást néhány tréfás ötlettel

Lassan átfesti az ősz a természet palettáját a sárga, a rozsda és a barna minden árnyalatára. Lakásunkat is az ősz szép színeibe öltöztethetjük néhány apró dísszel, amelyet magunk, de gyerekeink segítségével együtt is elkészíthetünk.

Tóth B. Zsuzsa

Lantos Krisztina virágkötő szerint fillérekből megoldható, hogy egy kis őszi vidámságot lopjunk az otthonunkba. Hegyen-völgyön járva, kirándulva szép terméseket gyűjthetünk. Kidőlt fák korhadt, de szép fakéreg darabkáit, tapló gombáit is felhasználhatjuk.

Egy szép virágcserépbe tegyünk kavicsot, vagy homokot, esetleg újságpapírt és arra ragaszthatjuk a díszeket. Először egy moha, vagy őszi leveles alapot készítsünk. A cserép fő dísze egy pár, a közepébe állított boszorkányláb, amely például egy félbevágott folpack papírhangeréből készülhet keresztben csíkos textil ráragasztásával. A szorosan egymás mellé állított hengerek tetejére nagy, fekete papírból vagy textilből készített varázsló kalap kerül. Varrhantunk csíkos anyagból ceruzavékony, hosszú lábakat, erősítsünk beléjük drótot. Az egyiket hajlítsuk meg, a végükre ragasszunk fekete anyagból kivágott csizma figurákat. A lábakat erősítsük a cserépbe, mintha fejest ugrott volna bele a boszi. Egy kisebb fekete kalapot ragasszunk a cserép szélére ferdén. Aztán kis faágakat, gesztenyét, galagonyát, csipkebogyót, makkot, tobozt használjunk a díszítéshez. A virágboltokban, dekorációs üzletekben kaphatunk apró figurákat.

Lantos Krisztina ötleteket ad lakásunk őszi dekorálásához
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A diót, mandulát ugyancsak felhasználhatjuk, akárcsak a kertből a lampionvirágot, sóvirágot, szalmarózsát. Sőt, akár egy boszorkány babát is varrhatunk, aztán bezsebelhetjük a családtagok, barátok elismerését. A lakás egyik sarkába félig rossz, kinyitott fekete ernyőt állítsunk, erősítsünk bele csíkos anyagból varrt két hosszú, pipaszár lábat, a végükre ragasszunk fekete anyagból ragasztott, kicsit kitömött csizma formát. Hurkapálcikából, rafiából, kis textil darabkákból készíthetünk apró madárijesztőt. Fehér lufira szellemarcot rajzolhatunk, narancssárgára feketével nagy szájat. Fogakkal és szemmel, mintha tök lenne. Feketére festett hungarocell golyóba illeszthetünk papírból kivágott szárnyakat, azokat vagy papír denevéreket lógassunk egy plafonra erősített faágra. Mókás hangulatot varázsol a lakásba, ha az asztal lábára csíkos harisnyát, majd fekete csizmát húzunk.

Élő virággal is díszíthetünk. A díszkáposzták különböző színben és alakban kaphatóak, akkor mutatnak igazán szépen, ha több, különfélét ültetünk egymás mellé. Az erikák, hangák, szintén jól bírják a hideget, akár az erkély díszei is lehetnek egész télen. Díszíthetjük azok cserepeit, ha pálcikára erősített, fából kivágott kis állatfigurák, őz, mókus sziluettjeit szúrjuk a földjükbe.

Apró trükkök vidám díszítéshez

Az asztaldíszek, koszorúk, kopogtatók éke egy-egy szép színes szalag. Vagy több, különféle szélességben, egy szín több árnyalatában. Aki ügyesebb, ideje és türelme van, organza vagy tüll anyagból hatalmas masnikat köthet, fekete zsenília drótból pókot és pókhálót tekerhet. Jól jöhet a filc, dekorfilc, amelyet rengeteg színben kaphatunk ma már. Fekete filcből, vagy kartonból denevér, szellem, púpos hátú macska, vagy boszorkány sziluettjét vághatjuk ki és rátűzhetjük a bejárathoz állított seprűre. Fehér selyempapírból szellem készülhet, kartonból koponya, csontváz.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!