Otthon

2016.09.19. 15:05

Az ősz kellemes hangulatából a szobába is becsempészhetünk egy keveset

Bár az időjárás még alig-alig jelzi, mégis küszöbön az ősz kellemes fényeivel, színeivel. A hangulatból érdemes belopni egy kicsit a lakásba.

Tóth B. Zsuzsa

Egyre hamarabb sötétedik már, több idő jut a lakásban végezhető munkákra. Szakítsunk pár percet a dekoráció-ra is. Ne dobjuk ki a gyerekek kinőtt, elnyűtt ruháit, a szakadt nyári szalmakalapot, bőrdzsekit, filchez hasonló anyagokat, és nézzünk a lábunk elé, ha az utcán sétálunk: már potyognak a gesztenyék.

Mindezek és sok más, a természetben is könnyen fellelhető alapanyag egy kis fantáziával jól felhasználható lakásdíszítésre. Nem kell ahhoz varrógép, hogy apró őszi madárijesztőt, manót, sőt, akár kisebb-nagyobb sütőtököket varrjunk a maradékokból. Lantos Krisztina virágkötő szerint a puhább anyagokkal bélelhetjük, kitömhetjük a figurákat. Ahol pedig nem megoldás a tű és cérna, használjunk ragasz- tót. Érdemes vásárolni egy ragasztópisztolyt, sok törött tárgyat magunk is megjavíthatunk, és dekoráláshoz is kiváló.

A szabásmintát rajzoljuk fel kartonra, vágjuk ki, másoljuk át az anyagra, de a varráshoz hagyjunk rá pár millimétert. Az összevarrt kezeket, lábakat horgolótűvel, fakanál nyelével fordíthatjuk könnyen a színére. Aztán tömjük ki, illesszük össze. Ha valahol csúnyán illeszkedik, takarjuk el egy odaragasztott kis szárított virággal vagy zsebre hasonlító anyagdarabkával. Hurkapálcikára vagy egy kis száraz ágra ragasztva a bábukat, azokat egy tálba vagy kaspóba faragott tűzőhabba bökjük, és ragasszuk körbe zuzmóval, száraz falevéllel, szárított virágokkal, tobozokkal, ami kéznél van.

Olcsón vásárolhatunk koszorúalapot, vagy szőlővesszőből is hajlíthatunk, drótozhatunk magunk, hogy aztán azt is hasonlóan díszítsük. Jól mutatnak az ősz narancsos, vöröses, sötét zöldes-barnás árnyalatai ilyenkor. De apró virágos vagy kockás anyagból is készíthetünk gömbölyű textiltököket.

Egy szabálytalan kör alakú anyagba tegyünk puha bélést vagy vattát, az anyagot az oldalainál fogva varrjuk, húzzuk össze. Rögzítsük és cérnával formázzuk meg a gerezdeket. A tök alsó és felső-középső része között kívülről vezessük és szorosan húzzuk meg a cérnát. A csutka legyen kis ágacska vagy hurkapálcadarab, ragasszuk a helyére. Az illesztéseket ügyesen takarjuk el dekorfilcből, illetve merevebb, zöld vagy barna textilből kivágott levelekkel. Zseníliadrótból akár kunkori kacsot is tekerhetünk a levelek mellé.

 

Nem kell sokat költenünk ahhoz, hogy érdekes és bájos díszekkel frissítsük fel környezetünket. Amíg szép az idő, menjünk kirándulni a természetbe, járjunk nyitott szemmel, és gyűjtsünk terméseket. Kidőlt fák korhadt, de szép fakéregdarabkáira ragaszthatunk virágboltokban kapható mű, de élethű mohát, apró őszi gomba-, katica-, manó-figurákat. Már találunk makkot, gesztenyét, galagonyát, csipkebogyót, őszi leveleket is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!