Otthon

2017.09.04. 13:30

Vanda: az orchideák egyik legszebbike

A különlegesen szép Vanda orchidea igazán látványos virág, de speciális gondozást igényel.

Tóth B. Zsuzsa

Amennyiben van rá lehetőségünk, tartsuk meleg, párás helyen, de semmiképen sem a tűző napon. Hetente egyszer, vagy nagy hőségben akár gyakrabban áztassuk be langyos vízbe a gyökereit, hogy a növény jól megszívja magát vízzel.

A Vanda orchidea gyökerei a levegőben lógnak, ezért különleges elhelyezést igényel a növény
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Vanda orchidea élősködő ugyan, azonban nem a fán él, valamint a gyökereinek nem kell talaj sem. Egy akasztón praktikus lógatni, vagy akár hosszú üvegben is tarthatjuk, azonban a léggyökerei legyenek szabadon, erre ügyeljünk. Így különösen látványos. Mivel a növényt a kertészetben kiveszik az addigi életteréből, előfordulhat, hogy a hirtelen változások miatti stressz korai elvirágzást okoz. Hagyjunk neki időt, hogy megszokja az új helyét, és idővel újra virágozni fog. helyre fog jönni. Az orchideák speciális gondozást igényelnek, ha azt szeretnénk, hogy sokat és a lehető leghosszabb ideig virágozzanak. Fontos a fény mennyisége, valamint a lakás páratartalma, és hogy ne kapjon huzatot. A helyes öntözést ugyancsak meghálálja a növény. Hazájában 80-90 százalékos a páratartalom, fák koronáján, vagy azok alatt él, így nem érzi jól magát nálunk a száraz szobában, napfényben. Léggyökere van, a levegőből szerzi meg magának a vizet és a táplálékot. Tehát az agyonöntözés helyett a páratartalomra figyeljünk. Elég egy héten egyszer öntözni, ásvány- vagy esővízzel, de ne álljon alatta a víz. Az öntözések közt spricceljük vízzel a leveleket. A reggeli vagy délelőtti órákban öntözzük, tápoldatozásra kimondottan orchideák számára készített speciális tápanyagot használjunk. Inkább adjunk neki többször kevesebb mennyiségű tápot, mint ritkán sokat. A gyökerét óvhatjuk a kiszáradástól nedves tőzeggel való takarással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!