Otthon

2015.08.03. 09:46

Angyaltrombita gyűjtemény és játszótér raklapokból - Legszebb kertek Veszprém megyében (6. rész)

Márkó - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikortól már mindegyik kertet bemutattuk.

Tóth B. Zsuzsa

A Szabó Jánosné márkói pályázónk kertjéről készült fényképeken is a legszembetűnőbb a hosszú, szépen nyírt sövény, amely a háziasszony kedvence és büszkesége. Elég rápillantani és már felsóhajt az ember, hogy ezzel mennyi gond lehet! Valóban így van, kéthetente gondosan nyírja a házigazda. Sok évig tartott a nevelése, amíg szép tömött lett. Sőt, több alkalommal átültették, mire kiderült, hogy hol van a legalkalmasabb helye. A sövény részben fagyalból, részben pedig az erdőn talált más növényből áll, nem is egy színű teljesen. De ez nem zavarja a családot.

Szabó Jánosné (balról) márkói pályázónk büszkesége a szépen nyírt sövény és az angyaltrombiták sora. Fotó: Penovác Károly

A háziasszony vallja, hogy hóbortja az angyaltrombiták gyűjtése, amelynek három éve hódol. A fagyérzékeny, de nyaranta nagy bokorrá fejlődő, szép virágokat minden tavasszal kiültetik. Naponta kétszer öntözik mindet. Már jó néhány színt sikerült beszerezni, így a fehér és sárga színűek közé narancssárga is került idén. A kert talaja meszes náluk, az angyaltrombita viszont a savanyút szereti. Ezért diófa levélből készítenek komposztot a növények tövéhez, ahogy a tulipánfákhoz szintén. A bejáratot a levendulatövek között porcsinrózsák színesítik, élvezve a napsütést. A háziasszony ugyanis nagyon szereti Tihanyt, azzal együtt a levendulát, így természetes volt számára, hogy az ottani érzésből egy kicsit átmentsen itthonra. Vallja, hogy az egynyári virágok amúgy is költségesek, inkább levendula sövény került hát a helyükre, Idővel szépen benövik a tövek az ágyást és köztük a tavaszi hagymások is elférnek.

Szóval ötletekből nincs hiány Szabóék kertjében, de még mindig felmerül még valami új. Például, hogy mivel idő hiányában nincs veteményesük, de az uborkát és a paradicsomot hiányolják, a teraszon cserépben nevelik a növényeket. Amikor július elején beszélgettünk, már volt saját uborkájuk. Igaz, a palántákat eddig nem maguk nevelték, de nyitottak rá, hogy eztán azzal is megpróbálkozzanak. Ahogy a játszóteret szintén házilag készítették raklapok felhasználásával. A három éves unoka kedvéért készült, persze. A nagyapa megépítette, a nagymama kis segítséggel kifestette.

A fűszerkert betonelemekben díszlik, külön-külön a snidling, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, zeller, oreganó. A többféle mentából szörp is készül, de az erre a célra szintén kiváló citromfüvet sem nélkülözik. Hasonló módon virít az egynyári virágok kertje, de az évelőket szintén így szeretnék majd nevelni. Nagy gondot fordítanak a szép gyepre, amely a nyári melegben sajnos megsárgul kissé. Kút nincs, de az esővizet felfogják az utolsó cseppig, hogy a kertet, udvart minél inkább kényeztethessék.

Kis kerti tó csobogóval és halakkal

A kis kerti tavat néhány éve készítették, miután valahol láttak hasonlót és rögtön megtetszett. A házigazda kivitelezését dicséri. A kis unoka kedvéért halakat telepítettek bele, csobog a víz, amelynek látványa és hangja esténként megnyugtatóan hat a teraszon pihenőkre. A sziklakert az erdőben gyűjtött kövekből készült, kövirózsákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!