Otthon

2015.06.29. 09:14

Akár távirányíthatjuk is az árnyékolókat

Az árnyékolástechnika napjainkban a reneszánszát éli. A napsugárzás mértéke ma közel sem hasonlítható a tíz-tizenöt évvel ezelőttihez. Fontossá vált a káros sugarak elleni védekezés, amely nemcsak az egészségünket, de közvetlen környezetünket, lakóhelyünket és értékeinket is veszélyeztetheti.

Tóth B. Zsuzsa

A fentiek miatt egyre keresettebbek a különböző árnyékoló rendszerek, amelyek szabályozzák otthonunk, munkahelyünk fény- és hő viszonyait, növelik biztonságérzetünket, csökkentik a szennyeződéseket és védik bútorainkat a naptól, kifakulástól. Szabó János árnyékolás technikus szerint az árnyékolók sok változata áll rendelkezésre. Alkalmazhatunk külső, illetve belső árnyékolókat. Előbbiek közé tartoznak a redőnyök, külső lamellás árnyékolók, a napellenzők változatai. A redőnyök közül a műanyag alapanyagúak olcsóságuk miatt keresettek, míg az alumínium redőnyök nagyobb biztonságérzetet adnak, hosszabb élettartamúak, valamint motorizálhatóak, amely megkönnyíti kezelésüket. A napellenzők teraszok, erkélyek, nyílt felületek nap elleni védelmét szolgálják. Alapjuk a rozsdamentes szerkezet. A ponyva alapanyaga UV stabil, színtartó és víztaszító réteggel bevont, kezelhető mechanikusan tekerőkarral, vagy távirányítóval, fény és szélérzékelővel ellátva. A belső árnyékolókhoz tartoznak a szalagfüggönyök, roletták, reluxák, fényvédő fóliák, a különböző függönyök, mint például a pliszé és a duett.

Szabó János árnyékolás technikus azt ajánlja, hogy körültekintően válasszunk árnyékolót
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Fő feladatuk az erős napsugárzás megszűrése a belső tér védelme érdekében. Az alapanyagok itt is UV stabilak, sokáig színtartóak, könnyen tisztán tarthatóak, bármilyen felületre felszerelhetőek. Fémre, fára, műanyagra. Ma már különleges alakú nyílásokat is árnyékolhatunk velük, kör, háromszög, trapéz illetve íves formákat. Egyes esetekben van mód a motorizációra. Az árnyékolók automatizált működése esetében lehetőség van az egymástól teljesen független mozgatásra, különböző érzékelők beépítésére, távirányítású, illetve kapcsolós kezelésre. Érdemes figyelembe venni a motorizált termékeknél, hogy amennyiben megoldható, legyen lehetőség a kézi működtetésre egy esetleges áramkimaradás esetén. Lényeges, hogy az árnyékoló illeszkedjen a ház külső és belső stílusához. Ezért érdemes egyeztetni egy szakemberrel a megfelelő termékek kiválasztásánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!