Otthon

2015.10.05. 10:37

Akár magunk is elkészíthetjük a szappant

Sokak életében elérkezik idővel az a pillanat, amikortól vallják, hogy a csakis megérzéseikre hallgatva és a természettel azonosulva érdemes élni, dolgozni.

Tóth B. Zsuzsa

Csizmazia Anita szappankészítő néhány évvel ezelőtt csodálkozott rá egy természetes anyagokból készült szappanra és azóta saját kis manufakrurájában maga állítja elő különféle szappanait. Csak olyan anyagot használ, amit maga is szeret, ami vegyszertől mentes. Sőt, saját gyógynövényeit, a családi kis gazdaság kecsketejét használja alapanyagként.

Anita közel öt éve foglalkozik szappan készítéssel. Eleinte csak munka mellett, hobbiként próbálkozott. Azonban idővel teret nyert régi vágya, amit kislány kora óta tervezett. Az, hogy készíthessen, adhasson valamit, ami kézzel fogható, ami tisztán természetes. Másoknak örömet okoz, egészségessé, természetesen széppé tesz.

Természetes színezőkkel és szárított növényekkel, kecsketejjel, olíva olajjal készülnek Anita közkedvelt szappanjai 
Fotó:Tóth B. Zsuzsa

- Öt éve még nem volt ilyen nagy mértékű kedv a natúr szappanok készítése tekintetében, nekem is több évembe telt, mire megtaláltam a magam útját . Fontos számomra, hogy szeretettel készült, tisztán természetes szappanokat használjon a családom. A szappankészítés számomra szeretetügy. Aki ezt az elvet magáénak érzi, semmi gazdasági érdek nem győzi meg az ellenkezőjéről - vallja Anita. Hozzáteszi, hogy aki kellőképpen kíváncsi és kedvet érez hozzá, kipróbálhatja az otthoni szappankészítés mesterségét. Ő is így kezdte, amellett, hogy részt vett szakmai képzéseken. Jelenleg szakirányú végzettségű vegyész segíti munkáját. Ajánlja, hogy az első alkalmat megelőzően tájékozódjunk szakembertől, mivel az alapanyagok oldása, elegyítése nagy körültekintést igényel. A szappanosodáshoz szükséges alapanyag, a nátrium-hidroxid, azaz a lúg komoly sérüléseket okozhat.

Fontos, hogy a megfelelő eszközöket használjuk és legyünk tisztában a készítés folyamatával, a lejátszódó kémiai folyamatokkal. Mindig használjunk védőfelszerelést munka közben, illetve kis gyermekünk ne tartózkodjon a közelben. Első lépésként tervezzük meg szappan receptünket. Kezdőként próbáljunk olcsóbb olajokat, zsírokat beszerezni, amit nem sajnálunk akkor sem, ha nem olyanra sikerül a szappanunk, ahogy terveztük. Aki elég gyakorlatra tett már szert, használjon hidegen sajtolt növényi összetevőket: olíva olajat, szőlőmag-, ricinus-, avokádó, esetleg mandula olajat, kókuszzsírt. Szerezzünk be zárható fedelű, speciális lúgoldó edényt, botmixert, keverő tálat, öntő formát. A természetes, házilag készített saját szappan azért jó, mivel tudjuk mi van benne. Sőt, azt is, hogy mi nincs: tartósítószer, adalék anyag, amely ártalmas a bőrünkre, szervezetünkre - mondja Anita.

Szappant speciális célra is készíthetünk családunk igénye szerint.

- Saját szappanjaimból a kecsketej sem maradhat ki. Gazdag vitaminokban, fehérjékben, ásványi anyagokban. A bőr szempontjából az A vitamin jelentős. Szappanunkat krémes állagúvá, bőrünket kellemes tapintásúvá teszi. Ápolja a problémás, ekcémás bőrt. Minden szappanomban saját termelésű, szárított gyógynövényeket használok díszítésre és jótékony hatásuk növelésére. Színezéshez a természetes színezőket javaslom. Kakaóport, fahéjat, paprikát, fekete szedret, kurkumát. Szappanunk illata legyen kedvenc gyógynövényünk száz százalékos tisztaságú illóolaja, vagy készítsünk csak illatmentes, természetes szappan illatú kozmetikumot. A tiszta illóolajak diszkrét illatot adnak, ne várjunk tőlük hosszan tartó parfüm illatot. Hiszen natúr szappanunk feladata a gyengéd tisztítás és ápolás, nem az illatosítás. A természetes szappan alapvető összetevői ma is az olajok vagy zsírok, víz és lúg, majd ezekhez a kívánt hatás elérése érdekében természetes növényi részeket és illóolajokat adunk.

Szappanjaimnak különlegessége a természetesség. A gyógynövények termesztése már sok-sok éve működik családunkban, konyhámban is kizárólag saját fűszernövényeket használok. Lesencei birtokunkon párom és Édesapám támogatásával ősszel újabb levendula töveket ültetünk, amelyek szárított virága, majd olaja szappanjaimat gazdagítja. Azon növényi alapanyagok és összetevők felhasználására törekszem, amelyek szűkebb környezetünkben is megtalálhatóak - vallja Anita.

 

 

A nagy kedvenc a levendula mellett az extra szűz olíva olaj, a folyékony arany , amely a legnagyobb mennyiségben kerül felhasználásra az alap olajok tekintetében. A szappanok fele ezzel, sőt, nagy részük az extra szűz változattal készül. A szintetikusan előállított illatanyagok, parfümök azonban allergiát, bőrpírt, viszkető érzést, súlyosabb esetben ekcémát okozhatnak. Válasszuk inkább a kevésbé illatos termékeket. Térjünk vissza a természethez, rendkívül gazdag kincsestárat kínál nekünk, csak tudni kell élni a lehetőségekkel.

Csizmazia Anita szappanfőző szerint magunk is megpróbálkozhatunk otthon a készítéssel

Anita maga termeszti a gyógynövényeket a szappanhoz

Címkék#szappan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!