Otthon

2017.06.12. 15:50

A szép kert megfelelő kialakítása fejben dől el

VESZPRÉM A kertek kialakításakor a természetet és az épített környezetet próbáljuk olyan egységbe hozni, hogy egy kényelmes, saját elképzelésünket megvalósító, ugyanakkor a természet szépségét is érvényesülni engedő teret kapjunk.

Tóth B. Zsuzsa

A növények persze fontosak, de abban, hogy kertünk a pihenés és a társasági, családi élet kényelmes központjaként működhessen, a gondos tervezésnek és a megfelelő építőelemeknek is fontos szerepük van. A kertépítés első és legfontosabb lépése a tervezés, azon belül is a funkció- választás. Ahhoz ugyanis, hogy kertünk valóban beváltsa valamennyi hozzá fűzött reményünket, azt kell eldöntenünk, hogy milyen feladatokat szeretnénk, ha ellátna. Hiába néz ki az első pillanatban remekül valami, ha nem praktikus, a jövőben nem fogjuk használni és szeretni majd.

A tervezéskor döntenünk kell a funkciókról, a sport, az étkezés, a pihenés helye lesz-e a kert.

Ma már általános, hogy kerti étkező, esetleg sütögetőhely, nyári konyha vagy éppen egy kis veteményes is szerepel a gondosan megtervezett rajzon, de van, ahol egy mini játszótér kialakítása a legfontosabb. Sokak a kertben parkolnak autóikkal, a hobbibarkácsok pedig el sem tudják képzelni birodalmukat egy kis tároló nélkül. Az is fontos, hogy tudjunk mértéket tartani: a kívánt elemek számát igazítsuk a kertünk méreteihez. Ha túl sok mindent zsúfolnánk be, az összkép könnyen zavarossá válna, és épp a természetnek nem jutna elég hely. Ha a funkcionalitást egyértelműen meghatároztuk, jól átgondoltan meg kell tervezni a többi épített elem, így az utak, a lépcsők, a támfalak, adott esetben pedig akár a virágládák helyét is. A gyakran használt részek legyenek szilárd burkolatúak és az oda vezető utak a lehető legrövidebbek. A többi esetében jól működhetnek a gyeppel körülvett lépőkövek, kacskaringós formák is. Érdemes gondosan alapozott, szilárd burkolatot fektetni az étkezésre szánt területre, a teraszra is, így nem süllyednek a földbe a szék- és asztallábak.

Egyre divatosabbak a magaságyások nemcsak zöldségnek, hanem virágoknak is

A térkő szerepe azért is hangsúlyos, mert ennek segítségével a kertet a ház stílusához tudjuk igazítani. A természetes kövekre hasonító, rusztikus hatású, szabálytalan élű kövek nagyon divatosak, de furcsán mutatnának egy minimalista, modern épület előtt, ahogy egy ódon terméskővel fedett épület látványát tönkreteheti a minőségi és divatos beton térkőburkolat. A kereskedelemben több olyan termékcsalád megtalálható, melyek az összes fent említett funkció betöltésére alkalmasak, ráadásul népszerű színekben érhetőek el, így minden ízléshez és épülethez illőt lehet találni. A trendek persze a kertek esetében éppúgy fontosak, mint az otthonunk belsejének kialakításakor.

A csobogó vonzza a madarakat a kertbe Fotó: archiv

Jelenleg a külső terekben is hódítanak a rusztikus megoldások: szabálytalannak tűnő növénycsoportok mellett népszerűek a kőből vagy fából készült szegélyek és burkolatok, a természetes anyagok, valamint organikus formák az épített részek esetében. Ha környezetvédelmi szempontokat szintén figyelembe veszünk kertépítéskor, fontos, hogy őshonos növényeket telepítsünk a számukra leginkább megfelelő fényviszonyokat biztosító helyekre. A túlburjánzó hangulatú kert persze ugyanúgy a tudatos tervezés eredményeként lesz a minimalista társaihoz hasonlóan igazán szép.

Ahogy a lakberendezők a szobák esetében, a kertrendezők kültéren ajánlják a szemet vonzó fókuszpont kialakítását. A trendek szerint ez

a hagyományosnak mondható tavacskánál, kővázánál lehet valami meglepőbb: egy, a környezettől tudatosan elütő, feltűnő színű falszakasz, vagy épp az ipari hangulatot a kertben megjelenítő fémtárgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!