Otthon

2016.06.27. 15:15

A nyaralás ideje alatt se száradjanak ki növényeink

A nyaralásra nem vihetjük magunkkal a növényeket, de vannak praktikák, amelyekkel jól átvészelik azt az időt, amíg nem vagyunk otthon.

Tóth B. Zsuzsa

Lantos Krisztina virágkötő több ötletet is tud a kiszáradás megakadályozására. Jó, ha előre tudjuk, hogy milyen meleg lesz távollétünkben, és eleve a naptól védett helyre tesszük, illetve árnyékoljuk arra az időre a virágokat. Ha mindössze egy hétre szeretnénk elutazni nyaralni, egy egyszerű műanyag zacskóval is megoldhatjuk a növények itatását. Alaposan locsoljuk be a növény földjét, majd a cserépbe szúrjunk le néhány hosszabb rudat vagy pálcikát. A rudak kifelé dőljenek, ne érintkezzenek a növénnyel. Vegyünk egy nagyméretű műanyag zacskót, és húzzuk rá a növényre úgy, hogy a pálcikák megtámasszák a növény körül. A zacskó nyílását jól zárjuk le, mert így a földből kipárolgó nedvesség majd visszajut a virágföldbe.

Az előtérben látható vitorlavirág vízigényes, a háttérben pompázó Zamioculcas és flamingóvirág jól bírja a meleget (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Öntözhetünk vízszívó alátéttel is. Ezt a módszert azoknál a növényeknél tudjuk alkalmazni, amelynek a cserepe vízelvezető nyílással van ellátva. A vízszívó alátét lehet bármilyen anyag, amely magába szívja a nedvességet. Például textil, filc, de akár egy újságpapírköteg is. Az alátét egyik felét fektessük vízzel telt mosdóba vagy kádba, míg a másik felét fektessük a csepegtetőre vagy a kád szélére, ahová a növényeket majd rá tudjuk helyezni. A vízszívó anyag megszívja magát nedvességgel, így a növények alulról folyamatosan a kellő mennyiségű vizet fogják felszívni. Ezt az öntözési módszert akkor érdemes alkalmazni, ha sok cserepes növényt kell egyszerre meglocsolni a szabadság alatt.

Amennyiben csak pár cserép virágot hagyunk magukra, elég, ha egy egyszerűbb öntözési módszert alkalmazunk. Fogjunk egy pamutcsíkot vagy egy vastagabb fonalat, majd az egyik végét nyomjuk bele a virágföldbe, míg a másik felét helyezzük bele egy vízzel telt edénybe. A növény a textilcsík segítségével fel tudja majd venni a számára szükséges vízmennyiséget. Ma már több nagyobb kertészeti szaküzletben és áruházban árulnak automatikus öntözőberendezéseket, amelyek szobanövényekhez vannak méretezve, bár ezeknek a készülékeknek az ára igen drága, ha hosszabb időre szeretnénk elutazni, érdemes beruházni egy ilyen okos készülékre, amelyen mi magunk tudjuk beállítani az öntözés pontos idejét és mennyiségét is. Ne feledjük, egy növény levele minél vastagabb, annál kevesebb vízre van szüksége, míg a vékony levelű növényeket akár kétnaponta is szük-séges locsolni a nagy melegben. Azoknak a növényeknek a cserepét, amelyek nyáron rendszeres locsolást igényelnek, érdemes nedves tőzeggel vagy mohával körbevenni, így még lassabban szárad majd ki a földjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!