Otthon

2016.11.21. 11:45

A mézeskalács is díszíti a lakást

Tapolca– A lakás tartós dísze is lehet a szépen, aprólékos gonddal elkészített mézeskalács, amelyekből újra lesz verseny és kiállítás.

Tóth B. Zsuzsa

A Mézes-mázos mézeskalács sütő kiállítást és versenyt ötödször rendezi a Tamási Áron Művelődési Központ. A programmal kapcsolatban Barczáné Tóth Boglárka intézményvezető elmondta lapunknak, hogy öt évvel ezelőtt magukat a szervezőket is meglepte a nem várt hatalmas érdeklődés. Nem beszélve arról, hogy a programnak nem kellett felfutási idő, az évről évre több nevezőt vonz. Mindez annak ellenére, hogy az ünnepek előtt egyébként is sok a tennivaló, pláne, ami a háziasszonyokra hárul.

A kép a tavalyi kiállításon készült, a Belényesi házaspár csodálja a különféle mézeskalács alkotásokat

Már az első évben bebizonyosodott, hogy jó ötlet volt a verseny és a kiállítás, 2012-ben 23 indulótól 27 munka érkezett. A következő évben emelkedett a szám, tavaly pedig már 43 induló 58 munkáját láthatta a közönség. Időközben a kiállításnak a művelődési központ helyett a Hotel Pelion ad méltó helyet, így sok vidéki, külföldi érdeklődő is megcsodálhatja a nevezők fantáziadús alkotásait. A versenyen túl a kiállítás is bizonyítja, hogy a városban milyen értékes, kreatív emberek élnek, akik szabadidejüket feláldozva készítenek ilyen szép, értékes dolgokat. Sokakról egyébként ki sem derülne tehetségük, ha nem lenne ilyen alkalom, ahol megmutathatják azt. hogy mire képesek. Ünnepi lakásdísznek is beillő mézeskalácsok, komplett kis házak, világítással felszerelt épületek, adventi koszorúk, fenyőfák, színes figurák, életképek készülnek mézeskalácsból évről évre. A nevezők között minden évben meglepően sok a gyerek, akik nyilván otthon családi körben dolgoznak.

Óvodák, és már iskolák ugyancsak aktívan  részt vesznek, eddig minden évben nevezett a tapolcai óvoda Barackvirág tagintézménye és a Veszprémi Szakképzési Centrum Tapolca-diszeli Szász Márton Szakiskolája és Speciális Szakiskolája. A versenyzők ismerkednek egymással, ötleteket, recepteket cserélnek, tanácsokat kérnek, összekovácsolja őket a megmérettetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!